Alles wat je wil weten over zonneboilers

De zon is vandaag een van de meest gebruikte energiebronnen. Zonne-energie is onuitputtelijk en om zonne-energie te benutten, kan je gebruik maken van een zonneboiler. Op deze manier kan je op een eenvoudige en milieuvriendelijke manier warm water verkrijgen. Denk je er over na om zelf een zonneboiler aan te schaffen? Dan heb je vast veel vragen. Hoe werkt een zonneboiler? Wat bespaar ik met een zonneboiler op mijn gas en energierekening?

Hoe werkt een zonneboiler?

Met een zonneboiler kan je de straling van de zon gebruiken om kraanwater te verwarmen. De installatie bestaat uit een collector en een voorraadvat. De collector, een soort zonnepaneel, bevat een vloeistof die wordt opgewarmd door zonlicht. Deze vloeistof wordt in een gesloten circuit rondgepompt door de collector en het voorraadvat. Afhankelijk van het warmwatergebruik is de collector ongeveer 3m² groot.

Het voorraadvat van 80 tot 300 liter wordt bij de cv-ketel geplaatst. Dit vat weegt zo’n 100 tot 385 kg. In het vat wordt het verwarmde water opgeslagen. Op zonnige dagen kan het water tot wel 90 graden verwarmd worden. Dit voorraadvat kan de warmte wel enkele dagen vasthouden, doordat het goed geïsoleerd is. Erg handig voor als de zon even niet schijnt. Met een zonneboiler kan je gemiddeld zo’n 50 procent besparen op de kosten voor warm water.

Vier soorten zonneboilers

Er zijn verschillende soorten zonneboilers:

  • De standaard zonneboiler

    De standaard zonneboiler bestaat uit een los voorraadvat en een collector die doorgaans een oppervlakte heeft van 3 tot 7 m². In een gesloten circuit wordt het water in een collectorvat gepompt, dat op zijn beurt het warme water afgeeft via een warmtewisselaar aan de waterleidingen.

  • Compacte zonneboiler

    Het leidingwater wordt in dit systeem rechtstreeks verwarmd in een goed geïsoleerde collector. Hier is dus geen afzonderlijk voorraadvat nodig, wat handig is bij beperkte dakoppervlakken. Voor een gemiddeld gezin van vier personen kies je het beste voor een collector van 250 liter.

  • Koppeling centrale verwarming zonneboiler

    Als je geen afzonderlijke verwarming wilt hebben is er de optie koppeling centrale verwarming zonneboiler. De standaard zonneboiler heeft een extra warmtewisselaar in het voorraadvat. Het vat heeft een inhoud van 200 tot 300 liter. De extra warmtewisselaar is aangesloten op de cv-ketel en zorgt ervoor dat de temperatuur in het vat constant is.

  • Zonneboiler combi

    Het verwarmde water van een zonneboiler kan je ook gebruiken voor de centrale verwarming. Het warmwatertoestel en de centrale verwarmingsketel vormen een geheel. De zonneboiler heeft naast het voorraad vat ook een cv-brander. De warmte in het vat wordt gebruikt voor het verwarmen van het leidingwater en ook voor de centrale verwarming.  

Wat kost een zonneboiler?

De kostprijs van een zonneboiler is uiteraard één van de belangrijkste factoren in de beslissing of je een zonneboiler laat installeren. Hoeveel je uiteindelijk betaalt is afhankelijk van de inhoud van de zonneboiler en het aantal zonnecollectoren.

De absolute bodemprijs is 2500 euro voor een gezin van twee personen. Voor deze prijs krijg je een boiler van 150 liter, een zonnecollector van 2,5 m² en alle installatietoebehoren. Wat er doorgaans niet bij is inbegrepen is de btw, de plaatsing en de premies.

Wanneer je gezin groter is dan twee personen, dan is het nodig om een grote boiler te plaatsen. Voor een gezin van vier personen betaal je minstens 4000 euro. Hiervoor krijg je een boiler van 300 liter en twee zonnecollectoren. Wanneer je gezin groter is dan 4 personen, dien je per persoon 250 euro extra te rekenen. Boilers van 300 liter kunnen naast het sanitair, ook de vaatwasser en de afwasmachine voorzien van warm water.

Wat is het rendement van een zonneboiler?

Het meeste rendement wordt behaald in de maanden dat de zon het meeste schijnt .In het voorjaar, zomer en najaar zul je merken dat een zonneboiler heel snel het water zal verwarmen. De cv-ketel zal tijdens deze seizoenen nauwelijks aanstaan. Dit zijn de maanden waarom je het meeste rendement uit je zonneboiler kan halen. Het rendement van de zonneboiler daalt met 30% per jaar. Deze daling levert een besparing op van 150 a 300 euro per jaar. Dit is afhankelijk van het volume van de zonneboiler.

De aanschaf en de plaatsing van een zonneboiler in een vrij dure investering. Deze investering verdien je niet in twee jaar terug. Je moet er ongeveer van uitgaan dat de terugverdientijd van een zonneboiler inclusief premies rond de 7 a 10 jaar is. De zonneboiler gaat ongeveer 30 jaar maar. Je verwarmt op een duurzame en milieuvriendelijke manier je eigen verwarmde water.

Premies en subsidies zonneboiler

Wanneer je een zonneboiler laat plaatsen, dan kom je in aanmerking voor een premie van de Vlaamse Overheid. Het gaat om een bedrag van 550 euro per m² met een maximum van 40% op het factuurbedrag of een maximumbedrag van 2750 euro.

Via de website van de Vlaamse Overheid kan je nagaan of en welke premies er zijn op zonneboilers in jouw gemeente of provincie. Ga voor meer informatie naar:  https://www.vlaanderen.be/premies-voor-een-zonneboiler