Van tuinontwerp tot genieten in de tuin!

Ben je iemand met groene vingers en op zoek naar een tuin waarin je heel wat uurtjes kan tuinieren? Of eerder een persoon die op zoek is naar een zo onderhoudsvriendelijk mogelijke tuin? En heb je een groot perceel grenzend aan je woning of juist een kleine stadskoer? Waar je voorkeur ook naar uitgaat en hoe groot je tuin ook is, met onderstaande tuintips kan je direct aan de slag. Van tuinontwerp en tuinaanleg naar een tuin om elke dag van te genieten!

Tuinarchitectuur: welke stijl kies jij?

Ga je voor een trendy tuin met een industriële look of liever een klassieke, romantisch aangelegde tuin? Net als voor woningarchitectuur als interieur geldt ook voor tuinen dat er uit talloze stijlen te kiezen valt. Een goede tip is om eens rond te snuffelen op Pinterest waar je de mooiste tuinen op foto’s voorbij ziet komen en je direct moodboards kan aanmaken. Ook in magazines en boeken kan je erachter komen welke tuinstijl bij je woning en jezelf past. Kom je er zelf nog niet aan uit, schakel dan een tuinarchitect in. Hij of zij kan je op weg helpen met de juiste indeling van je tuin, de stijl, de planten en bloemen en de uiteindelijke aanleg.

Tuinontwerp: goede indeling maakt half werk

Niet alleen de tuinstijl is van belang bij het ontwerpen van een tuin. Ook de indeling is essentieel, en net als de tuinstijl is ook dit zeer persoonlijk. Zie je graag veel groen? Heb je spelende kinderen? Wil je een groot terras? Een zwembad? Voetpaden? Gazon of plantenbakken, of allebei? Veel staat of valt met de stand van de zon, en uiteraard ook je wensen en gezinssituatie. Tegenwoordig vind je online tuinontwerpprogramma’s waarbij je tips en ideeën opdoet en gratis een tuinontwerp kan maken. Als je budgettair gezien iets meer te besteden hebt, kan je uiteraard ook kiezen om samen te werken met een tuinarchitect die je op weg helpt bij het creëren van je droomtuin.

Stand van de zon

Bij een tuinontwerp is de stand van de zon een basis om mee te starten. Of je nu een kleine of grote tuin hebt, of enkel over een stadskoer beschikt, de stand van de zon is van invloed op de aanleg van tuinpaden, terrassen en keuze van beplanting. In het kort leggen we uit hoe de stand van de zon bepaald wordt, en geven we enkel tips:

  • Tuin op het Oosten

    De richting, in dit geval het oosten, wordt bepaald door met de rug tegen de woning te kijken naar de tuin. Een tuin op het oosten wordt ook welk een ‘ochtendtuin’ genoemd aangezien je in de morgen kan genieten van de zon. Naar de avond toe koelt het echter af in een tuin op het Oosten waardoor een terrasverwarmer, vuurkorf of haard geen overbodige luxe is.

  • Tuin op het Zuiden

    In een tuin op het Zuiden is het altijd zonnig, al in het vroege voorjaar kan je genieten van de eerste zonnestralen. Een zonnige tuin heeft natuurlijk veel voordelen, maar kent ook enkele nadelen. Zo krijgen bloemen en planten het harder te verduren in de hete zomerzon waardoor schaduw brengen door middel van leibomen eigenlijk een must is! Wanneer je kiest voor een terras tegen de woning, zal een overkapping of zonwering ook welkom zijn.

  • Tuin op het Westen

    Bij een tuin op het Westen blijft het in de ochtend langer aan de koele kant, maar dat wordt ruimschoots goedgemaakt door de late middagzon. Ook hier zal je moeten overwegen om extra schaduw te voorzien om planten niet te laten verbranden.

  • Tuin op het Noorden

    In een tuin op het Noorden is weinig licht aanwezig en kent helaas maar weinig zonuren. Het is er eerder donker en gevuld met schaduw. Ook voor kleine stadkoertjes geldt dat ze vaak weinig licht zien. Kleur aanbrengen doe je in dit geval dus beter met schaduwplanten en –bloemen. Zijn er in jouw tuin op het Noorden of kleine koer toch wat zonnestralen te vangen, creëer dan een (klein) windvrij terras.

Tuinverlichting

Tuinverlichting creëert niet alleen een aangename sfeer om tijdens zomeravondjes te kunnen blijven genieten wanneer de zon ondergegaan is. Tuinverlichting heeft immers ook nog een praktische, functionele reden. Zo worden ingangswegen in de voor- en achtertuin verlicht, en trappen en inkom geaccentueerd. Om ongelukjes te voorkomen en een veilig gevoel te creëren wanneer in de avonduren iemand bij je komt aanbellen. Ook tuinverlichting die op sensoren werken zijn nuttig en schrikken ongewenste personen af van je perceel. Denk dus goed na op welke plekken je sfeerverlichting plaatst en waar het wenselijk is om praktische tuinverlichting te plaatsen. Zo kan je oneindig veel genieten tijdens de avonduren in je tuin, op een veilige manier!

Tuinverwarming

Geniet je graag met je gezin, familie of vrienden van lange zomeravondjes in de tuin? Dan is tuinverwarming geen overbodige luxe. Goede tuinverwarming zorgt ervoor dat je op frisse zomeravonden tot laat buiten op je terras kan zijn. Maar ook in de koude wintermaanden kan je met een tuinverwarming comfortabel buiten zitten. Eenmaal investeren in een terrasverwarmer maakt dat je veel vaker gebruik maakt van je eigen tuin. Tegenwoordig is er volop keuze in terrasverwarmers. Zo zijn er staande heaters en hangende verwarmingslampen, kan je kiezen voor een open haard of gezellige vuurkorf. En dat in verschillende stijlen passend bij jouw tuinontwerp!

Duurzaamheid: creëer een ecologische tuin

Duurzaamheid lijkt steeds belangrijker te worden bij het bouwen en renoveren van woningen. Voor tuinen geldt tegenwoordig hetzelfde. Zo kan je kiezen voor duurzame tuinmaterialen, duurzame planten, duurzame verlichtingsmogelijkheden en duurzaam tuinmeubilair. En wat dacht je ervan om een microklimaat te creëren in je achtertuin waarbij je vlinders, vogels bijen en hommels naar je tuin lokt? Zo wordt duurzaamheid wel heel gezellig!