Terras
Met een terras in de tuin of aan je woning kan je tegenwoordig alle kanten op. Of je nu graag voor een moderne of juist klassieke stijl gaat of eerder kiest voor een natuurtuin, een terras in je tuin zorgt voor een extra leefgedeelte in de buitenlucht. In dit artikel geven we je tips en inspiratie waarmee je aan de slag kan gaan om jouw droomterras te creëren!
Bestrating
Om een terras aan te leggen in je tuin, kan je kiezen voor verschillende materialen. Van boomschors en bankirai tot tegels of polybeton, welk materiaal je ook kiest, het heeft allemaal voor- en nadelen. Hieronder vind je een overzicht van de verschillende bestratingmogelijkheden voor een terras.
- Tegels
Terrastegels zijn er tegenwoordig in talloze vormen, kleuren, variaties en prijsklassen. Welk type terrastegel het meest geschikt is voor jouw terras zal voornamelijk afhangen van persoonlijke voorkeuren, de functionaliteit en gewenste levensduur. Hieronder vind je een overzicht van de meest gebruikte terrastegels: betontegels, keramische tegels en natuursteen.
- Betontegels hebben een moderne look en zijn volledig vorstvrij. Het zijn zeer sterke tegels die gemakkelijk geplaatst kunnen worden op een uitgevlakt zandbed. Nadeel is dat door de relatief open structuur van het beton zich vrij snel mossen en algen aan de tegel kunnen gaan hechten.
- Keramische tegels worden gemaakt van een mengsel van zand, klei en bindmiddel. Door de klei en het toegevoegde pigment zijn keramische tegels volledig kleurvast. Ze zijn in talloze kleuren en formaten leverbaar en hebben een natuurlijke look. Let wel, een vlakke ondergrond is van belang zodat de tegels niet kunnen gaan scheuren onder zware belasting.
- Natuursteen bestaat uit volledig natuurlijk materiaal en is in veel verschillende soorten te verkrijgen zoals blauwsteen, marmer, graniet, basalt en leisteen. Natuursteen is daarnaast ook verkrijgbaar in verschillende afwerkingen: ruw, fijn en glad. Natuursteen is een pak duurder dan betontegels of keramische tegels. Ze zijn relatief eenvoudig in onderhoud en nemen geen vocht op.
- Hout
Een houten ondergrond voor een terras geeft direct een warme uitstraling. Je kan tegenwoordig kiezen uit allerlei houtsoorten. De prijs van het hout hangt vooral af van de gebruikte houtsoort, zo zijn tropische hardhoutsoorten als padouk, ipé, afzelia, bankirai en azobe zijn over het algemeen het duurst. Europees hardhout zoals eiken, kastanje, thermowood of larikshout is iets goedkoper en ecologisch van aard. Houten terrassen gaan wel 10 tot 50 jaar mee, het is dan ook een duurzame keuze.
- Composiet
Composiet is een mix van kunststof en hout- of bamboevezels. Het materiaal is erg sterk, splintert niet en heeft de gunstige eigenschappen van zowel hout als kunststof. Composiet lijkt erg op hout en is van afstand nauwelijks van massief hout te onderscheiden. Er zijn tegenwoordig verschillende soorten composiet verkrijgbaar die onderling verschillen in hardheid en slijtvastheid. De meest duurzame soort is BPC composiet, oftewel Bamboo Plastic Composite.
- Polybeton
Een terras van polybeton, ook wel gepolierd beton genoemd, wordt gestort en is daardoor volledig naadloos. Polybeton is gemakkelijk in onderhoud, zo kan je het eenvoudig schoonmaken en heb je geen last van onkruid omdat er geen naden zijn. De kostprijs voor polybeton ligt vrij hoog, aangezien het proces arbeidsintensief is en er speciale machines nodig zijn. Er geldt echter wel: hoe groter het oppervlak, hoe lager de prijs per vierkante meter.
- Klinkers
Een terras kan ook aangelegd worden met klinkers die competitief zijn in prijs en daarnaast ook zeer onderhoudsvriendelijk. Zo kan je kiezen uit keramische keiklinkers die gemaakt zijn van klei. Het is de soort klei die de typische kleur aan de steen geeft. Keramische keiklinkers zijn 100% kleurvast en in veel afwerkingen te koop. Daarnaast zijn er ook betonklinkers die vaak goedkoper zijn dan kleiklinkers, maar niet altijd even kleurvast. Daarom worden ze soms voorzien van een minerale beschermingslaag die ervoor zorgt dat de kleur van de steen langer behouden blijft.
- Kasseien
Een terras met kasseien geeft een gezellige en authentieke uitstraling. Er bestaan verschillende soorten kasseien waaronder Belgisch porfier, Belgisch gres, Zweeds graniet en Kandla. Naast het soort kassei zal ook het patroon dat met de kasseien gevormd kan worden, de uitstraling van het terras bepaald worden. Kasseien zijn zeer sterk en gaan een leven lang mee.
- Grind, losse schelpen, split of dolomiet
Wil je op een goedkope manier een terras creëren in de tuin? Dan kan je ook kiezen voor een schelpenpad of losse steentjes als grind, split of dolomiet. Bomen in de buurt zijn wel minder geschikt bij dit type terrasbestrating aangezien losse blaadjes in de herfst opruimen nogal een tijdrovend klusje kan zijn.
Terras reinigen
Afhankelijk van je terrasbestrating zijn er verschillende mogelijkheden om een terras te reinigen. Een grondige reinigingsbeurt zal immers af en toe nodig zijn, al is het maar om de groene aanslag na de winterperiode te verwijderen en je terras lenteklaar te maken. Bij sommige terrasbestratingen moet je goed oppassen met het gebruik van de hogedrukreiniger en reinigingsproducten. Hieronder een kort overzicht van de meest gebruikte reinigingsmethodes voor je terras:
Hogedrukreiniger
Een hogedrukreiniger is een efficiënte, snelle methode m een terras schoon te maken. Je kan het toepassen op bankirai, hout, tegels, kasseien, klinkers, polybeton en composiet.
Tip: Gebruik een niet al te hoge druk en houd voldoende afstand van het terras om het niet te beschadigen.
Schoonmaakmiddelen
Er zijn diverse schoonmaakmiddelen op de markt waarmee je in een mum van tijd een terras kan schoonmaken. Deze gaan van natuurlijk tot zeer chemisch en agressief, en zijn verkrijgbaar voor verschillende doeleinden als algen dodend middel, groene aanslag reiniger en onkruidbestrijder.
Tip: Lees altijd eerst de bijsluiter om te zien of het middel geschikt is om je terras thuis mee te reinigen. Een verkeerd gebruik kan namelijk tot vlekken of schade aan de ondergrond leiden.
Professionele reiniging
Je terras laten reinigen door een gespecialiseerd schoonmaakbedrijf behoort ook tot de mogelijkheden. De prijs is vooral afhankelijk van het totaaloppervlak van je terras. Sommige schoonmaakbedrijven hanteren een minimumtarief voor kleine oppervlakken. Het aanbrengen van een algen dodend middel of het impregneren van de terrasstenen kan extra kosten met zich meebrengen.