Warmtepompen, een milieuvriendelijke manier om een woning te verwarmen
Een warmtepomp voorziet een woning van warm water voor de centrale verwarming of voor sanitair water, en is geschikt voor zowel nieuwbouw als gerenoveerde woningen. Een warmtepomp haalt tot 80% van de benodigde energie gratis uit de omgeving, en is hierdoor een van de meest milieuvriendelijke verwarmingsmogelijkheden voor een woning. Ben je van plan een oude CV-ketel te vervangen of op zoek naar een verwarmingsinstallatie voor een nieuwbouwproject? Dan is een warmtepomp een uitstekend idee.
Welke soorten warmtepompen zijn er?
Er zijn tegenwoordig verschillende soorten warmtepompen verkrijgbaar:
- Water-water warmtepomp
Een water-water warmtepomp haalt de warmte uit het grondwater en verwarmt hiermee het CV-water van een woning. Hiervoor worden er speciale collectoren in de grond onder een woning geplaatst. Dit type warmtepomp behaalt het meeste rendement omdat de temperatuur diep in de grond constant blijft, ook tijdens vriestemperaturen. Een water-water warmtepomp is een relatief duur systeem vanwege de grondboringen die uitgevoerd moeten worden. Dankzij het constante hoge rendement geniet je echter wel van een snelle terugverdientijd.
- Grond-water warmtepomp
Bij een grond-water warmtepomp komt de warmte uit de aardbodem en wordt die gebruikt voor de opwarming van je CV-water. Er worden collectoren in je tuin geplaatst die afhankelijk van de beschikbare ruimte horizontaal of verticaal in de grond geplaatst worden. Net als bij de water-water warmtepomp geldt voor een grond-water warmtepomp dat hoe dieper de collectoren in de grond zitten, hoe constanter en hoger het rendement gaat zijn.
- Lucht-water warmtepomp
Een lucht-water warmtepomp zet de buitenlucht om in warm water voor sanitair of een CV-installatie. Bij dit type warmtepomp wordt er een buitenunit geplaatst die in contact staat met de leidingen van radiatoren of vloerverwarming. Het rendement van een lucht-water warmtepomp ligt vrij laag aangezien de temperatuur van de buitenlucht continu verandert. Zeker in koude periodes werkt een lucht-water warmtepomp minder efficiënt. Het voordeel van dit type warmtepomp is echter wel dat er geen grondboringen bij komen kijken, hierdoor is de prijs lager.
- Lucht-lucht warmtepomp
Een lucht-lucht warmtepomp geeft warmte af in de vorm van lucht, en niet in de vorm van water. Er wordt dan zowel een buiten- als een binnen unit geplaatst die met elkaar in verbinding staan. Deze buitenunit zuigt buitenlucht aan en kan zowel op de grond, aan de muur of op een plat dak geplaatst worden. Via de binnen unit wordt er warme of koude lucht in de woning geblazen die voor verwarming of verkoeling zorgt.
- Hybride warmtepomp
Een hybride warmtepomp is een combinatie van een lucht-water warmtepomp en een gasketel. De andere warmtepompen hebben geen fossiele brandstoffen nodig en werken volledig op elektriciteit en wat de warmtepomp uit de natuur kan halen. Een hybride warmtepomp werkt daarentegen op een combinatie van elektriciteit en gas.
Warmtepompen: warmte versus koeling
Warmtepompen kunnen gecombineerd worden voor diverse types verwarming van lucht en/of water:
• Vloerverwarming • Muurverwarming • Plafondverwarming • Verwarming van sanitair water • Verwarming van een zwembad
Daarnaast kunnen sommige warmtepompen ook gebruikt worden als airconditioning. Het rendement van een warmtepomp ligt wat koele lucht betreft weliswaar iets lager dan bij het opwekken van warme lucht, toch biedt airconditioning veel comfort.
Wat zijn de voordelen van een warmtepomp?
Warmtepompen zijn niet voor niets populair geworden. Er zijn immers veel voordelen verbonden aan het gebruik van een warmtepomp in een woning:
- Eenvoudig in gebruik en onderhoudsvriendelijk Warmtepompen zijn eenvoudig in gebruik en onderhoudsvriendelijk. Tegenwoordig zijn ze zelfs te bedienen via het internet. De opstellingsruimte dat nodig is voor een warmtepomp is vrij minimaal.
- Geen gebruik van fossiele brandstoffen, dus een stabiele prijs Het grootste voordeel van een warmtepomp is dat er geen afhankelijkheid is van fossiele brandstoffen en fluctuerende prijzen. De bronnen voor de warmte zijn gratis te verkrijgen uit de natuur. Je hoeft dus enkel te betalen voor de installatie van een warmtepomp en de bijhorende elektriciteitskosten voor warmteverdeling in huis.
- Lager energieverbruik In vergelijking tot traditionele verwarmingssystemen ligt het energieverbruik van een warmtepomp veel lager.
- Lagere kosten Bij een warmtepomp is geen opslag nodig voor stookolie. Bovendien is er geen aansluiting nodig voor gas, een schoorsteen is dan ook overbodig.
- Milieuvriendelijke energieopwekker Bij een warmtepomp wordt de warmte gewonnen uit de natuur. Door het lagere energieverbruik stoot de warmtepomp veel minder CO2 uit en is hierdoor dus zeer milieuvriendelijk.
- Airconditioning Een lucht-lucht warmtepomp kan ook als airconditioning gebruikt worden.
- Subsidies Voor de installatie van een warmtepomp kunnen hoge subsidies kan bekomen. Vergeet daarbij ook niet de premies van sommige gemeentes en de tussenkomst van de netbeheerders. Kijk voor meer informatie op: www.vlaanderen.be/premies-voor...
Kortom, een warmtepomp is de investering waard bij een nieuwbouw of renovatieproject. Ongeveer 75% van het energieverbruik is gratis, en je bespaart tot 40% tot 50% op je energiekosten in vergelijking met een aardgas- of stookolieverwarming.