Thuisnetwerk

Tegenwoordig kan je het leven niet meer voorstellen zonder internet. Was het vroeger enkel voor professionele doeleinden een vereiste om een goede internetverbinding te hebben, tegenwoordig is het essentieel om de dag door te komen. Van opstaan met een wifi wekkerradio tot ’s avonds je bed in kruipen met een Netflix documentaire. Ook werken vanuit huis is steeds meer de norm aan het worden, en kunnen kinderen ook niet meer zonder wifi op hun smartphone of tablet. Kortom, een goed en snel thuisnetwerk is niet meer weg te denken anno nu. Net zoals elektriciteitsbekabeling, moet je ook je thuisnetwerk tijdig inplannen bij de bouw of renovatie van een woning. Daarom geven we je hieronder kort wat informatie rond het aanleggen van een thuisnetwerk.

Wat is een thuisnetwerk precies?

Een huisnetwerk, thuisnetwerk of HAN (van het Engels: Home Area Network) is een computernetwerk dat gebruikt wordt in een woning of klein bedrijf. Oorspronkelijk werd een thuisnetwerk vooral gebruikt voor het verbinden van computers onderling, en het verbinden van de gateway van de router met een breedbandmodem van een internetserviceprovider. Tegenwoordig worden thuisnetwerken echter meer gebruikt om draadloze apparaten als spelcomputers, laserprinters, smartphones, tablets en smart TV’s via Wi-Fi met elkaar te verbinden.

Sinds smartphones met Wi-Fi zijn uitgerust, en sinds 4G-netwerken en mobiel internet steeds gemakkelijker via tablets en laptops toegankelijker is geworden, raken veel thuisnetwerken steeds verder met mobiele netwerken geïntegreerd. Daardoor kan je tegenwoordig met een thuisnetwerk ook toegang krijgen tot smart homes, slimme meters of zelfs elektrische auto's.

Wat heb je nodig om een thuisnetwerk te installeren?

  • Een internetabonnement bij een internetprovider.
  • Een modem die uw woning toegang geeft tot het internet. Deze wordt vaak door een provider aangeleverd en geïnstalleerd.
  • Een router die het netwerkverkeer in een woning in goede banen leidt.
  • Netwerkkabels (bekabeling).
  • Netwerkapparaten als computers, gameconsoles, mediaspelers, servers, printers en smart home apparatuur.

Bekabeling in huis: vroeger versus nu

Vroeger werden in een woning meestal twee soorten bekabeling gelegd: de telefoonkabel en de coax televisiekabel. Ook het aantal kabels en wandstekkers was beperkt: slechts één aansluiting voor de telefoon en één voor de televisie. Aangezien huishoudens steeds vaker beschikken over meerdere computers, televisies, telefoons en andere multimediatoestellen deed samen met de computer en het internet de netwerkkabel zijn intrede. Bekabeling is hierdoor iets complexer geworden en is een goede planning dus essentieel.

Welke soorten bekabeling zijn er?

Grofweg kan je kiezen uit twee verschillende soorten bekabeling in huis:

  • Klassieke bekabeling

    Kies je vandaag de dag voor een netwerk met klassieke bekabeling, dan worden er meestal naar elke kamer een coaxkabel (kabeldistributie) getrokken en één of twee UTP-kabels (netwerkkabel). Op die laatste worden telefoons, computers en alle andere toestellen die mogelijk een datanetwerkverbinding vragen (printers, scanners, decoders) aangesloten. Al deze kabels komen samen op een centrale plaats waar meestal ook de aansluiting voor kabeltelevisie, telefoon en internet binnenkomt.

  • Universele bekabeling

    Met een universele bekabeling kan je alle apparaten aansluiten met één type kabel en stekker. Hiermee integreer je dus telefoon-, data-, audio en televisiesignalen. Deze netwerken werken met één type wandstekker waarop je verschillende multimediatoestellen kan aansluiten als telefoon, televisie en computers.

Patchkast

Of je nu kiest voor een klassieke of universele bekabeling, alle kabels komen samen in een zogenaamde patchkast of serverkast. Een patchkast is het hart van de bekabeling waar de functies van de binnenkomende kabels bepaald worden. Met een netwerk- en telecommunicatiekabel verbind je de module van de televisie, telefoon of computer in de patchkast met de overeenkomstige stekker. Zo kan je in je bed naar een film kijken die op je decoder in de living opgenomen is, of in de keuken en badkamer tegelijkertijd naar verschillende radiostations luisteren. Alle aangesloten computers en laptops kunnen bestanden uitwisselen, dezelfde printer gebruiken en tegelijk op internet surfen.

Tips voor het installeren van een thuisnetwerk

Ga je bouwen of strippen en renoveren? Denk dan goed na over het plannen en plaatsen van een thuisnetwerk. We geven je hieronder enkele tips mee:

  1. Net als elektriciteitskabels moet ook de bekabeling van een thuisnetwerk al vroeg in het bouwproces bepaald en geplaatst worden. De universele kabels worden samen met de elektriciteit in de vloer en in de muur gelegd. Een goede planning is daarom essentieel om achteraf kap- en breekwerk uit te sluiten.
  2. In welke ruimtes komen televisies en telefoons te staan? En op welke plek in de kamer? In welke kamers wil je toegang tot het internet? Spaar je bekabeling uit als je de modem en tv in elkaars buurt houdt? Al dit soort vragen kan je gemakkelijk oplossen door een plan uit te tekenen en goed na te denken in welke ruimte je graag internet, televisie of andere multimedia oplossingen wilt hebben.
  3. Houd hierbij ook altijd toekomstscenario’s in je achterhoofd. Wellicht wil je sommige lege kamers (denk aan een eventuele gezinsuitbreiding) ook alvast voorzien van de nodige aansluitingen.
  4. Het kan interessant zijn om te investeren in nieuwe netwerkproducten. Zo zijn sommige netwerkproducten geschikt voor een stabiele verbinding in grote ruimtes, en andere geschikt voor een krachtige verbinding in een klein appartement. Uiteraard ontvang je van je provider een router en modem, maar er zijn talloze mogelijkheden om een thuisnetwerk te optimaliseren.