Massieve houtbouw

Bij massieve houtbouw wordt de (volledige) woning / constructie gebouwd in hout. Anders dan bij houtskeletbouw, worden op de fundering volle houten muren (als draagmuren) opgetrokken.

Massief houten constructies

Er kunnen diverse constructies in massief hout worden opgetrokken.
Naast blokhuttengarage's en tuinhuisjes worden nu ook steeds meer en meer huizen in hout / chalets en zelf bijkomende ruimten in aanbouw of opbouw op of aan bestaande woningen gebouwd.

Houtbouwmethoden

Voor de bouw van een woning in hout bestaan verschillende mogelijkheden, methoden en technieken :
  • rondhout (boomstammen) - veelal gebruikt voor de constructie van een 'ruwe' chalet, blokhut
  • natuurlijk massief hout (bewerkt ter bescherming tegen houtworm en vocht)
  • kruislaaghout: massief gelamindeerde houten balken (meest toegepast)

Gelamineerd hout

Bij woningen in houtbouw wordt veelal gelamineerd en verlijmd hout als basismateriaal gebruikt. Een groot voordeel van gelaagd hout is o.a. dat de balken minder uitzet en krimp ondervinden dan 'kapklaar' hout (van vers hout wordt gezegd dat het 'werkt' of 'leeft'... en dus wel eens kan kraken).

Naast de hogere vormvastheid bieden gelamineerde balken tevens een grotere stevigheid.

Tand & groef

De massief houten liggers -dewelke de muur zullen vormen- worden op elkaar gebouwd. Door een tand / groef-systeem passen alle horizontale balken in elkaar.

Kruislaaghout

Naast de tand & groef inkepingen over de gehele lengte, wordt elke balk halfhouts uitgekerft op de plaats waar deze in kruising komt met andere muurelementen.

Houtdikte

Wat de dikte van het hout voor het opbouwen van de wanden dient te zijn, hangt een beetje af van de gewenste constructie en (isolatie-)comfort. Zo bestaan er diverse houtdiktes gaande van 180 mm (1,8 cm) tot 280 mm (28 cm) en meer...

Waar een kleinere houtdikte volstaat voor bijvoorbeeld de bouw van een houten tuinhuis zal de balkdikte belangrijker moeten zijn in het kader van woningbouw. Gespecialiseerde houtbouwbedrijven kunnen je advies verstrekken m.b.t. de meest geschikte houtdikte.

Enkelwandig of dubbelwandig?

Afhankelijk van het gewenste K-peil (lees: isolatiewaarde), kan je voor een enkelwandige of dubbelwandige constructie kiezen.

Enkelwandig is uiteraard goedkoper dan dubbelwandige houtmassiefbouw, maar heeft dan ook een hogere intrinsieke K-waarde (en dus lager thermisch isolatievermogen).

Voordelen houtmassiefbouw

  • hout isoleert beter dan beton (houten constructies vergen per definitie minder thermische isolatie dan traditionele bouwmethoden)
  • houtbouw is een snelle bouwmethode: de volhouten elementen voor muren en dakconstructie worden op voorhand volgens plan opgemaakt in de fabriek. Vervolgens kunnen de houten pijlers, planken en balken makkelijke en snel worden opgebouwd.
  • ook massief houten constructies kunnen dampdoorlatend / luchtdicht worden afgewerkt
  • houtconstructies zijn licht (lichter dan beton / baksteen) en dus ideaal voor minder draagkrachtige bouwgronden
  • houten woningen (zelfs met verdieping) vergen lagere funderigskosten dan traditionele betonbouw
  • massieve houtbouw kan toegepast worden voor zowel nieuwbouwverbouwinglosstaande bijbouwaanbouwopbouw
  • ...