Veiligheidstips voor elektriciteit
Elektriciteit is overal aanwezig en maakt deel uit van ons dagelijks leven. Als je er goed mee omgaat is elektriciteit niet gevaarlijk. Als je onvoorzichtig bent kan er brand ontstaan. Wist je dat 1 op de 3 branden wordt veroorzaakt door elektriciteit? De voornaamste oorzaken zijn overbelasting van de kabels, kortsluiting en defecte contacten. Om dit te voorkomen geven we je een aantal veiligheidsmaatregelen.
Laat de elektrische installatie nakijken
In de elektrische verdeelkast vind je een hoofdschakelaar voor de bediening en de beveiliging van de installatie. Met deze schakelaar kun je de elektrische toevoer in één keer afsluiten. Naast de hoofdschakelaar heb je nog een aardegeleider en een differentieelschakelaar in de verdeelkast. Een differentieelschakelaar is verplicht voor grote elektrische huishoudapparaten zoals een wasmachine, vaatwasser of droger. Probeer een defecte zekering nooit te herstellen met een kabel of een andere metaalgeleider. Voor de verdeelkast hoef je niet elk jaar een onderhoud te laten doen, wel wordt geadviseerd om het na een kortsluiting, schadegeval of verbouwingen te laten uitvoeren.
Draag zorg voor de elektrische draden
Wat je nooit mag doen met elektrische draden:
- Elektrische draden vastspijkeren of nieten.
- Een elektrische draad laten doorlopen onder een deur of tapijt. De draad kan beschadigd raken, waardoor de draad zal opwarmen en brand kan veroorzaken.
- Voorwerpen ophangen aan elektrische draden.
- Verlengdraden gebruiken om toestellen met een verwarmingsweerstand aan te sluiten.
- Aan de elektrische draad trekken om een stekker uit het stopcontact te halen.
- Blootliggende draden aanraken.
Wat je niet mag vergeten met elektrische draden:
- Opgerolde verlengdraden volledig afwikkelen voor gebruik.
- Oude of kapotte verlengdraden weggooien.
Ga voorzichtig om met elektrische apparaten
Wat je nooit mag doen met elektrische apparaten:
- Voorwerpen laten drogen op de radiators.
- Elektrische toestellen dichtbij het bad of douche plaatsen.
- De stekker van de elektrische toestellen onnodig in het stopcontact laten zitten.
- Gevulde glazen of bekers op een elektrisch toestel (bijvoorbeeld televisie of laptop) plaatsen.
- Elektrische toestellen gebruiken met natte handen of wanneer je met je voeten in het water staat.
Wat je niet mag vergeten met elektrische apparaten:
- Nagaan of alle toestellen geaard zijn.
- Voor de grote elektrische huishoudapparaten (bijvoorbeeld wasmachine en droger) een aparte leiding voorzien vanaf het elektrische verdeelbord.
- Nagaan of het stroomsnoer van elektrische toestellen in goede staat is.
- De televisie uitzetten met de aan/uitknop op het toestel en niet op stand-by zetten.
Extra veiligheidstips voor elektriciteit
- Sluit alle toestellen die een aarding nodig hebben aan op een stopcontact met aardingaansluiting.
Dit kan eenvoudig gecontroleerd worden door de aanwezigheid van een aardingspen op het stopcontact. Door stopcontacten zonder aarding te gebruiken, breng je de veiligheid van de elektrische toestellen in gevaar. Afwezigheid van de aarding kan bij een isolatiefout leiden tot gevaar voor kortsluiting en brand.
- Check de aanwezigheid van een differentieelschakelaar.
Een differentieelschakelaar beschermt je tegen elektrische schokken bij aanraking ten gevolge van isolatiefouten. De schakelaar is ondergebracht in de elektriciteitskast en staat aan het begin van de installatie. Deze schakelaar zorgt ervoor dat de elektriciteit wordt afgesloten bij stroomverlies en gaat kortsluiting, brandgevaar en energieverspilling tegen. De differentieel schakelaar kan eenvoudig worden getest met de testknop.
- Vermijd het gebruik van stekkercontactdozen.
Vaak worden stekkerdozen op elkaar aangesloten om meer apparaten van elektriciteit te voorzien. Te veel elektrische apparaten aansluiten op stekkercontactdozen is gevaarlijk en kan kortsluiting of zelfs brand veroorzaken.
- Leef de gebruiksvoorwaarden zo goed mogelijk na.
Alle elektrische apparaten zijn veilig als ze worden geïnstalleerd en gebruikt via de voorwaarden van de fabrikant. Wees alert bij installatie en gebruik van toestellen in vochtige ruimtes zoals de badkamer of buiteninstallatie. Steeds vaker worden wasmachines en drogers in de badkamers geïnstalleerd en in de buurt van een badkuip geplaatst. Dit zorgt voor een verhoogd risico op elektrocutie en wordt sterk afgeraden.
- Stopcontacten in vochtige muren.
Het is belangrijk om bij het betrekken van een nieuwe woning de staat van het gebouw te controleren. Indien er vocht is of wanneer muren onderhevig zijn aan opstijgend vocht, dan kunnen stopcontacten in muren een groot gevaar zijn. Als gevolg van de aanwezigheid van vocht is er kans op elektrocutie- en brand.
Tips voor het plaatsen van stopcontacten
Waar plaats je stopcontacten in en rond je huis? Denk hier goed over na voordat je aan de elektriciteitswerken begint. De gevolgen zijn nog jaren merkbaar. Waar wil je elektrische apparaten plaatsen? Waar gebruik je de meeste elektriciteit? Hieronder vind je 8 nuttige tips:
- Plaats voldoende stopcontacten bij het werkvlak van de keuken.
- In de living plaats je een stopcontact bij de eettafel voor elektrische apparaten zoals een steengrill of fonduestel.
- Ook een ringleiding is nuttig in de leefruimte. Hierbij sluit je een aantal stopcontacten aan op een aparte stroombaan die onderbroken kan worden met een schakelaar. Dit is erg handig om alle schemerlampen in één keer te laten branden.
- Vergeet ook de audiostopcontacten niet. Vooral in de woonkamer, maar ook in de keuken, slaapkamer of op het terras. Zo is er geen luidsprekerkabel of versterker meer nodig.
- Houd rekening met de breedte van je bed om de plaats van de stopcontacten te bepalen.
- Denk eraan dat kinderen groot worden en later meer stopcontacten nodig hebben dan nu. In de bouwfase is het verstandig om een aantal extra stopcontacten toe te voegen in de slaapkamers.
- Vergeet de stopcontacten in de tuin en de garage niet.
- Plan voldoende stroomkringen in de wasplaats, omdat zich hier verschillende apparaten bevinden met hoge elektrische vermogens.