Centrale verwarming - Nieuwbouw CV installatie
Verwarmingsinstallaties bestaan de dag van vandaag doorgaans uit een gesloten systeem (de "cv-installatie")
Centrale verwarmingen vormen een circuit van (doorgaans) warm water dat in verwarmingsbuizen van de verwarmingsbron (de ketel) naar verwarmingselementen stroomt. De installatie wordt middels een thermostaat centraal aangestuurd.
Voordelen van centrale verwarming
- een cv-ketel kan met diverse energiebronnen aangedreven worden (gas, stookolie ('mazout'), ...
- men heeft de keuze uit verschillen de verwarmingselementen zoals bvb radiatoren, convectoren, warmtepanelen, ...
- de woning kan makkelijk (lees: met een draai aan de knop) in één keer volledig verwarmd worden
- de thermostaat laat toe de gewenste temperatuur eenvoudig in te stellen (zo kan bvb geprogrammeerd worden dat de verwarming 'aanslaat' om op een bepaald uur en een minimaal ingestelde 'nachttemperatuur' aanhoudt vanaf een bepaald uur)
- ...
CV systemen: radiatoren, convectoren of vloerverwarming?
Bij de eerste CV-systemen stroomde warm water, opgewekt door de verwarmingsketel direct naar het geheel van gietijzeren radiatoren. Tegenwoordig zijn verschillende radiatoruitvoeringen en tal van alternatieve verwarmingselementen verkrijgbaar zoals o.m. convectoren en vloerverwarming.
Centrale verwarmingsketels
Bij het kiezen van een (nieuwe) cv-ketel heb je de keuze uit diverse energiebronnen enerzijds en keteluitvoeringen anderzijds.
CV-ketel op gas of brander op stookolie?
Naast stookolie kan je als energie voor je brander ook kiezen voor een ketel op aardgas (stadsgas). Belangrijk bij de bouw van je woning is dat je op voorhand beslist welk verwarmingssysteem je wenst en rekening houdt met eventuele nodige ondergrondse metselwerken zoals voor de bouw van een mazouttank.
Soorten systemen centrale verwarming
Solosystemen zijn ketels en branders die enkel voor de verwarming zorgen. Dergelijke individuele systemen worden onderverdeeld i.f.v. de brandstof; zo bestaan er- CV-ketels op aardgas (condensatieketels, hoge rendements ketels, ...)
- CV-ketels op stookolie (met verschillende rendementen en vermogens)
CV combiketels
Naast de enkelvoudige ketels voor centrale verwarming (solo CV branders) bestaan tevens CV combiketels. Een combiketel zorgt voor zowel de verwarming in huis als de productie van warm water instaan.
Vermogen & rendement van CV installaties
Wil je een kwaliteitsvolle installatie in je nieuwbouw installeren, houd dan zeker rekening met- het operationeel vermogen van de brander (het CV-modulatiebereik)
- het rendement van de ketel
Naast de prijs van de cv installatie, zijn vermogen en rendement namelijk de 2 belangrijkste eigenschappen waarmee je rekenening dien te houden bij de aankoop van je centrale verwarming.