Plinten in huis
‘The details are not the details, they make the design.’ Deze wijze uitspraak van designer Charles Eames geeft aan dat de afwerking misschien wel het belangrijkste onderdeel is bij het creëren van de juiste look en feel van een interieur. Zoals een vloer voor een groot deel de sfeer in een woning bepaalt, zo is het kiezen van de juiste plinten daarbij cruciaal. Plinten zorgen nu eenmaal voor een mooie afwerking van de vloer. Maar hoe maak je nu de juiste keuze en waar moet je op letten bij het uitkiezen van plinten? We helpen je er graag bij.
Welke soort plinten zijn er?
Een plint is een op vloerhoogte tegen een wand aangebrachte lijst, die de overgang tussen vloer en wand moet vormen en een wand tegen beschadigingen beschermt. Bij parket of laminaat vloeren dient de plint tevens voor het afdekken van de naad tussen vloer en wand. Naast het verschil in materiaal (van MDF tot hout, tegel en plastic) is er ook een verschil in het soort plint:
- Plakplinten
De plakplint is de meest goedkope variant plint. Deze plint heeft een plakstrip aan de binnenzijde van de plint bevestigd met daaroverheen een beschermlaag. Wanneer je de plakplinten op het juiste formaat hebt afgezaagd hoef je alleen de beschermlaag nog van de plint te trekken en kan je de plakplint direct op de vloer tegen de wand plakken.
- Plint met clipsysteem
De plint met clipsysteem is ideaal wanneer je graag wilt dat plinten gemakkelijk demonteerbaar zijn. Er worden bij deze plinten enkel op bepaalde plekken in de wand kleine knoopjes geplaatst. Hierna kun je de plinten eenvoudig over de knopjes tegen de wand en op de vloer bevestigen. Mocht je de plint om wat voor reden dan ook willen vervangen, dan kan dat dus heel eenvoudig.
- Overzetplint (renovatieplint)
Het grote voordeel van een overzetplint, ook wel renovatieplint genoemd, is dat deze over een oude plint kan worden geplaatst. Oude plinten hoeven dus niet verwijderd te worden wat een hoop werk bespaart. Bovendien kan dit type plint eenvoudig worden overschilderd omdat ze reeds zijn voorzien van een primerlaag. Zo kun je de plint eventueel nog van een andere kleur voorzien.
- Kabelgootplint (holle plint)
De kabelgootplint of holle plint is perfect wanneer je kabels van apparatuur in huis wil wegwerken. Deze plinten beschikken over een uitsparing aan de achterzijde, zodat elektriciteitskabels of een internet- of tv-kabels kunnen worden weggewerkt. Zo zorg je met deze plinten niet alleen voor een mooi afgewerkte vloer maar ook voor netjes weggewerkte kabels in huis!
Hoe kies je de juiste plinten?
Elk interieur ademt een bepaalde sfeer uit die je ook graag in de details wil laten terugkomen. Of je nu van modern, klassiek of landelijk houdt, bij iedere woonstijl past een bepaald soort plint. Zo kan je kiezen uit gladde, strakke rechttoe-rechtaan plinten die verkrijgbaar zijn in verschillende hoogtes. Vaak gaan gladde plinten goed samen met een modern interieur. Of sierplinten met kraalvormige rondingen, gekrulde koppen of inkepingen die vaak goed passen in herenhuizen of interieurs met een landelijke stijl.
Welke hoogte van plint kiezen?
Of je nu kiest voor sierlijke of gladde plinten, de hoogte van de plint kan ook het verschil maken. De meeste mensen kiezen voor plinten met een hoogte van 9 tot 12 centimeter. Hierbij is de hoogte van het plafond en de grootte van de living bepalend. Hoe hoger het plafond, hoe hoger de plinten. Vaak komt een vloer ook mooier uit bij het plaatsen van hoge plinten. Ook de stijl van het interieur is belangrijk bij het kiezen van de juiste hoogte. Met name in de bouwstijl van de jaren ’30 zijn hoge plinten populair door het stijlvolle uiterlijk dat ze geven. Tegenwoordig zijn hoge plinten weer terug van weggeweest. Hoge plinten stralen luxe uit en mogen gezien worden. Heb je een woning met kleine ruimtes? Kies dan voor lagere plinten. Hoge plinten maken de ruimte namelijk alleen maar compacter.
Welke kleur plint kiezen?
Naast het soort plint, de hoogte en het materiaal is er ook nog keuze in de kleur van de plint. Vroeger werd vooral gekozen voor plinten in hetzelfde materiaal en kleur als de vloer. De laatste jaren is het echter steeds populairder geworden om plinten juist in dezelfde kleur te schilderen als de muur. Hiermee creëer je wel een optisch kleiner vloeroppervlakte, maar door de plinten bijvoorbeeld in hoogglans af te lakken en de muur juist in matte verf te zetten, creëer je een verrassend effect!
Zijn alle deuren en raamkozijnen wit? Kies dan voor witte plinten. Op deze manier loopt het geheel mooi in elkaar over, en breng je rust in je interieur. Kortom, met enkele kleine details kan je een groots effect creëren zonder daar heel veel moeite voor te hoeven doen. The details aren’t just the details, nietwaar?