Schilderwerken
Bezig met een woningrenovatie of ben je het interieur aan het bepalen van je nieuwbouw woning? Na indeling van de ruimtes en plaatsing van de vloeren, begint een ander leuk onderdeel van het personaliseren van je woning: het schilderwerk in huis! In dit artikel geven we je dan ook allerlei tips voor schilderwerk bij je thuis. Welke soort verven zijn er? Waar houd je rekening mee bij het uitkiezen van de juiste verf? En hoe begin je er eigenlijk aan?
Welke verfsoorten zijn er?
Van kalkverf tot kadelakt, verf is tegenwoordig verkrijgbaar in talloze uitvoeringen. Afhankelijk van de ondergrond en toepassing kan je kiezen uit de volgende verfsoorten:
- Solventverf: verf gemaakt op basis van synthetische harsen en oplosmiddelen, afkomstig van petroleum. Solventverf heeft een goede mechanische weerstand. De laatste jaren zijn de oplosmiddelen in solventverven sterk verminderd, toch wordt er steeds meer overgeschakeld op waterhoudende verven, zoals latex-, vinyl- en acrylaatverven.
- Waterverf: verf op basis van water. Deze verf verspreidt een minder sterke geur dan solventverf, vergeelt niet en droogt snel. Bovendien werkt het gemakkelijk aangezien je de kwasten en materiaal kan reinigen met water!
- Natuurverf: natuurverf is volledig gemaakt op basis van natuurlijke grondstoffen. Hierdoor is natuurverf nog minder belastend dan water gedragen verfsoorten, is het bovendien veiliger en heeft het zelfs een aangename geur.
- Kalkverf: mengsel van gebluste kalk en water dat gebruikt wordt om zowel binnen- als buitenmuren mee te schilderen. Kalkverf is goedkoper dan gewone verf en gemakkelijk aan te brengen. Sommige kalkverven bevatten bepaalde toeslagstoffen om te vermijden dat na het drogen wit poeder wordt afgegeven.
- Tadelakt: tadelakt bestaat uit een samenstelling van hydraulische kalk en verschillende additieven zoals marmerpoeder, talk, eiwitten in poedervorm en hoogwaardige minerale middelen.
- Krijtverf: krijtverf is een matte poederachtige verf op waterbasis, die door gebruik van een kwast, een streperig effect zal geven.
- Schoolbordverf: op deze verf kan je met krijt tekenen of schrijven. Met een vochtige doek veeg je het krijt er weer af. Handig voor boodschappenlijstjes in de keuken en leuk in de speel- en kinderkamer.
- Magneetverf: in magneetverf zitten fijne, niet-roestende ijzerdeeltjes. Hierdoor wordt het geverfde oppervlak ijzerhoudend en trekt het magneten aan. Handig voor in de keuken, de kinderkamer of in de home office.
- Kaleiverf: deze verf zit qua afwerkingsresultaat tussen pleisteren en verven in, en wordt vooral gebruikt voor de afwerking van buitenmuren. In tegenstelling tot traditionele verfsoorten, resulteert kaleien niet in een egaal, maar eerder in een gewolkt effect.
- Wellnessverf: deze verf is speciaal ontwikkeld om het klimaat binnenshuis te bevorderen. De antibacteriële samenstelling in wellnessverf zorgt voor een bescherming tegen de straling van mobiele telefoons en zendmasten. Er bestaan ook wellnessverfsoorten die schadelijke stoffen uit de lucht filteren en allergieverwekkers onder controle houden.
Verftips om zelf te gaan schilderen
Ga je zelf thuis aan de slag met rollers, kwasten en verf? Bedenk dan dat het voorbereidende werk minstens zoveel tijd in beslag neemt dan het verven zelf. Hieronder geven we je enkele praktische verftips:
Welke ondergrond?
Hou rekening met het materiaal dat je gaat verven. Metaal, hout of steen Elk materiaal vraagt zijn eigen verfsoort en behandeling. Sommige verfsoorten kan je voor meerdere materialen gebruiken. Vraag dus altijd om advies in de verfwinkel. Zijn de muren in je woning net bezet? Wacht dan minstens 6 maanden met het schilderen!
Ga condensatieproblemen tegen!
Voor bepaalde toepassingen is het belangrijk dat je een ademende verfsoort gebruikt, zoals bij gevels of houten luiken. Een ademende verfsoort laat een beperkt transport van waterdamp toe zodat je condensatieproblemen en het afbladderen van verf vermijdt.
Borstels en rollen
Kies de juiste verfborstel of roller. Dit is afhankelijk van de ondergrond, de verfsoort, de grootte van het oppervlak en het gewenste effect. Informeer op voorhand bij de verfwinkel welke borstel of roller je het best kan gebruiken voor het type schilderwerk dat je gaat uitvoeren.
Schuren vooraf geeft het beste resultaat
Of je nu houten kozijnen of een muur gaat schilderen, voor een duurzame en mooie afwerking van schilderwerk is het belangrijk dat je het juiste schuurpapier gebruikt. Vraag om advies bij de verfwinkel! Heb je de ondergrond geschuurd, maak deze hierna dan stofvrij en proper met stofborstel en een ontvettend sopje.
Afplakken en afdekken
Verwijder afdekplaatjes en deurknoppen voordat je gaat verven. Dek de vloer af met doeken of plastiek, en zeker niet met kranten, want drukinkt kan vlekken veroorzaken. Vervolgens bedek je de niet te schilderen gedeeltes het best met tape. Verwijder deze wel voordat de verf droog is. Anders trek je de verf er mee af en kan je de tape nog moeilijk en niet netjes verwijderen.
Van primer tot eindlaag
Voor een goed eindresultaat kan je het best werken met een grondlaag of primer. Deze dringt diep in het oppervlak door en garandeert een optimale hechting. Vervolgens kan je 1 of 2 eindlagen aanbrengen afhankelijk van de dekking en diepte van de kleur. Deze eindlaag geeft het oppervlak zijn definitieve kleur en beschermt het. Wil je extra bescherming, dan kan je ook nog een kleurloze verf aanbrengen.
Vergeet niet te roeren in de verf!
Aangezien verf wordt samengesteld uit verschillende stoffen zoals pigment en vloeimiddel, schud je het blik verf best om voordat je deze opent. Roer vervolgens de inhoud goed om met het roerstokje, en doe dit ook tussen het verven door.
Borstel versus roller
Wanneer je met een borstel schildert, begin dan met de bovenste strook over de hele breedte van links naar rechts. Daarna schilder je een volgende strook eronder van rechts naar links. Hiervoor verdeel je de verf in kleine verticale banen en ga je er onmiddellijk weer over in horizontale richting. Ten slotte ga je er nog een keer overheen, van onder naar boven, zonder al te zeer aan te drukken. Gebruik je een rol, breng de verf dan eerst in verticale banen aan zonder fel te drukken. Vervolgens beweeg je de rol horizontaal. Eindig in verticale richting, van onder naar boven.
Werk het schilderwerk in één keer af!
Het mooiste resultaat heb je bij zowel een rol als borstel als je een oppervlak in één keer kan afwerken. Aanzetten blijven immers zichtbaar. Doop je borstel of rol ook nooit volledig in de pot en werk de geschilderde oppervlaktes ook nooit bij tijdens het drogen.