Van ramen en deuren tot garagepoorten en een tuinterras: je vindt hier alle informatie over (houten) buiten schrijnwerk

Ga je binnenkort een woning renoveren, een monumentaal pand opknappen of starten met een nieuwbouwproject? Dan kom je voor heel wat keuzes te staan, ook wat betreft buiten schrijnwerk zoals ramen en deuren, koepels, luiken en garagepoorten, tuinterras en schutting. De logische vervolgvraag is of je dan kiest voor hout, pvc of aluminium? En als je bijvoorbeeld voor hout gekozen hebt, welke soort is dan het meest duurzaam? Kortom, veel vragen zullen bij je opkomen wanneer je nadenkt over buiten schrijnwerk. Vandaar dat we je hieronder wegwijs maken in alle vormen, maten en soorten buiten schrijnwerk.

Wat is buiten schrijnwerk?

Schrijnwerk is een algemene term voor het ‘beroepsmatig bezig zijn met houtbewerking’. Denk je aan binnen schrijnwerk dan denk je aan binnendeuren, kasten en vloeren. Bij buiten schrijnwerk gaat het dan weer om plaatsing van de volgende werken:

  • Ramen en deuren
  • Dakconstructies
  • Luiken
  • Garagepoorten
  • Tuinpoorten
  • Balustrade
  • Terrassen
  • Koepels en lichtstraten
  • Tuinafsluitingen
  • Renovatie

Buiten schrijnwerk: kies je voor hout, aluminium of pvc?

Tegenwoordig zijn vele vormen van buiten schrijnwerk verkrijgbaar in verschillende materialen. Zo kan je voor aluminium, pvc of hout kiezen. Maar wat is nu eigenlijk het verschil? Wat zijn de voordelen en eigenschappen van elk materiaal? Hieronder een kort overzicht voor de 3 meest gebruikte materialen in buiten schrijnwerk:

  • Pvc

    Polyvinylchloride, kortweg pvc is een veelvuldig toegepaste thermoplast die het meest budgetvriendelijk is van de drie. Kies je voor een raam, deur of garagepoort in pvc, dan betekent dit dat er weinig onderhoud is. Je hoeft pvc niet te schilderen, en reinigt het gemakkelijk met een sopje. Pvc-deuren en ramen zijn met staal versterkt en hebben een zeer lange levensduur. Daarnaast is pvc goed recycleerbaar en kan je kiezen uit talloze designs en kleuren.

  • Aluminium

    Aluminium is in tegenstelling tot pvc een stuk duurder. Dit komt simpelweg doordat de grondstofkosten veel hoger liggen. Afgezien van de prijs is aluminium ook gemakkelijk te reinigen, vergt het nauwelijks onderhoud, kan je kiezen uit talloze kleuren, heeft aluminium een zeer lange levensduur en is get zelfs tot 100% recycleerbaar.

  • Hout

    Hout is verkrijgbaar in talloze soorten, zo zijn er tropische houtsoorten maar ook inlandse houtsoorten. De keuze van de houtsoort bepaalt de prijs en de look & feel. Hout is ook duurzaam als materiaal voor buiten schrijnwerk, maar bedenk wel dat het iets meer onderhoud vergt. Zo moeten na 8 tot 10 jaar houten ramen en deuren wel opnieuw geschilderd worden.

    Alhoewel pvc aan populariteit wint in buiten schrijnwerk, blijft hout als materiaal toch het meest geliefd. Vandaar dat we hieronder dieper ingaan op hout: waarom mensen eerder kiezen voor hout, welke houtsoorten geschikt zijn voor houten buiten schrijnwerk en hoe je het best hout (na)behandelt.

Houten buiten schrijnwerk: waarom kiezen voor hout?

Houten buitenschrijnwerk biedt onbeperkte mogelijkheden met een maximale esthetiek en authenticiteit. Alle mogelijke vormen en stijlen kunnen uitgevoerd worden. De keuze van houtsoort en uitvoering zijn bepalend voor het onderhoud en de degelijkheid van het buiten schrijnwerk.

Wanneer je voor hout kiest, dan kies je voor een levend, duurzaam materiaal dat warmte, rust en welbehagen uitstraalt. Hout is stevig, van nature vochtregulerend en een goede thermische en akoestische isolator. Tegenwoordig zijn er in buiten schrijnwerk talloze keuzemogelijkheden in houtsoort, ontwerp, profielvorm en afwerking. Bovendien biedt houten buiten schrijnwerk oneindig veel mogelijkheden in combinatie met de strengste isolatienormen.

Of het nu gaat om nieuwbouw, kleine of grote renovatie(s) of restauratie van monumentale panden als geklasseerde kloosters, kastelen of stadsvilla’s, wanneer je voor een houten afwerking voor buiten schrijnwerk kiest, kies je steeds voor een perfecte afwerking en kwaliteit!

Welke soorten houten buiten schrijnwerk zijn er?

Al decennia lang wordt hout gebruikt als materiaal om binnen en buiten schrijnwerk van woningen te realiseren. Ondertussen zijn er wel al heel wat andere alternatieven op de markt gekomen, denk hierbij aan aluminium, pvc en polyurethaan. Toch zijn er nog heel wat mensen die kiezen voor hout dat een duurzaam, natuurlijk en charmevol karakter heeft. Enige nadeel is dat je wel goed moet weten welk houtsoort je moet kiezen voor buiten schrijnwerk. Het aanbod is immers zo groot dat je letterlijk de bomen niet meer door het bos kan zien. Daarom hieronder een woordje uitleg over de verschillende houtsoorten die geschikt zijn voor buiten schrijnwerk en de duurzaamheid ervan.

Met de duurzaamheid van het hout bedoelen we in dit geval niet hoe duurzaam het hout gekweekt en gekapt wordt, maar hoe lang het hout mee kan gaan. Deze duurzaamheid wordt ingedeeld in categorieën van I tot V. Met I als beste categorie waarbij het hout een weerstand heeft van meer dan 25 jaar zonder behandeling goed blijft. Bij een duurzaamheid van II tot V is een behandeling aan te raden. De meest voorkomende houtsoorten die gebruikt worden bij buiten schrijnwerk zijn de volgende:

  • Meranti  - duurzaamheid II tot IV

    Er zijn tientallen verschillende soorten Meranti hout die soms moeilijk te onderscheiden zijn. Slechts enkele daarvan zijn geschikt voor buiten schrijnwerk. Dark Red Meranti is hieronder de bekendste.

  • Afzelia - duurzaamheid I

    Afzelia is iets duurder, maar duurzamer dan Meranti hout en minder onderhevig aan krimp of uitzetting. Bovendien is het ongevoelig voor schimmels en ongedierte indien het geen spinthout bevat.

  • Merbau - duurzaamheid II

    Merbau is iets duurder dan Meranti hout, maar veel duurzamer. Het nadeel van Merbau is dat het hout de eerste 3 tot 4 jaar nog kan ‘bloeden’. Wanneer een regenbui het hout nat maakt, kan het water het materiaal uitlogen met vlekken tot gevolg. Om dit te vermijden kan de schrijnwerker het hout onder druk reinigen of beschermen met een geschikte behandeling. Vlekken kunnen gelukkig wel verwijderd worden met een oplossing van lauw water en ammoniak.

  • Douglas - duurzaamheid III

    Douglas hout is een houtsoort die dezelfde duurzaamheid heeft als Meranti, maar veel goedkoper is. Het hout heeft een warme lichtoranje kleur en een mooie tekening. Soms kan het hout gaan ‘zweten’ (harsen) na plaatsing. Om dit te voorkomen kan het hout vooraf gedroogd worden op een temperatuur van meer dan 70°C.

  • Lorken - duurzaamheid III

Lorken is ook een houtsoort met dezelfde duurzaamheid als Douglas hout. Ook qua prijs en uitzicht is Lorken vergelijkbaar met Douglas. Het nadeel van deze houtsoort is dat ze minder gemakkelijk vindbaar is. Er bestaan ook profielen in gelijmd Lorken dat als voordeel heeft stabieler te zijn.

  • Sipo - duurzaamheid II tot III

    Sipo is een houtsoort dat de laatste jaren sterk stijgt in populariteit. Het is iets duurder dan Meranti. Wat kwaliteit betreft, zit het tussen Meranti en Afzelia hout in.

Houtbescherming

Welke houtsoort je ook kiest voor je buiten schrijnwerk, de bescherming en het onderhoud van het hout is zeer belangrijk. Aangezien ramen en deuren alle weersomstandigheden moeten trotseren, kies je het best voor een duurzame houtsoort die ongevoelig is voor schimmels, zwammen en insecten. Of een houtsoort dat tegen dergelijke aantastingen degelijk beschermd is. Houd er ook rekening mee dat sommige houtsoorten zonder bescherming vergrijzen onder invloed van Uv-stralen.