Alles over duurzaam bouwen
Steeds vaker wordt er bij de realisatie van een droomwoning veel aandacht gegeven aan duurzaamheid. Niet alleen om financiële redenen, maar ook om energiezuinige of financiële aspecten. Ben je van plan grondig te gaan renoveren of bouwen? Dan vind je in dit artikel de nodige informatie rond duurzaamheid.
Wat is duurzaam bouwen?
Duurzaam bouwen is een woning of bedrijfspand bouwen met duurzaamheid als doel. Zowel in de ontwerpfase, de bouwfase, de gebruiksfase als bij de sloop richt men zich op duurzaamheid. Kiezen voor duurzaam bouwen en wonen betekent zoveel mogelijk rekening houden met mens en milieu. Wie duurzaam bouwt, streeft naar een zuinig energie- en watergebruik. Daarnaast zou bij de bouw van een duurzame woning of duurzaam gebouw idealiter rekening gehouden moeten worden met de volgende zaken:
- energie besparen
- (schaarse) materialen besparen
- water besparen
- een gezond binnenmilieu hebben
- weinig hinder opleveren wat betreft licht en geluid
- niet tot vervuiling leiden, zoals CO2-uitstoot
- materialen gebruiken die hergebruikt kunnen worden
De 4 voordelen van duurzaam bouwen en wonen
Duurzaam bouwen, renoveren of wonen kan op 4 thema’s winst opleveren:
- Comfort
- Gezondheid
- Financieel
- Milieu
Lage-energie woning versus duurzame woning
Met minder ruimte, materialen, energie en water toch een hoger comfort en een beter binnenklimaat realiseren, dat is de basis achter een lage-energiewoning. Op die manier wordt een bijdrage geleverd aan het welzijn, de energiebesparing en de duurzaamheid van de woning. Een duurzame woning gaat echter nog een stapje verder, hierbij wordt niet alleen gekeken naar de energiezuinigheid, maar bijvoorbeeld ook naar manieren om duurzaam te kunnen wonen. Bijvoorbeeld door gerecycleerde materialen te gebruiken tijdens de opbouw of renovatie in een woning of regenwater op te vangen voor hergebruik in huis.
Duurzaam bouwen, voor zowel nieuwbouw als renovatie
Duurzaam bouwen is geen exclusief voorrecht voor nieuwbouwwoningen. Ook bij het onderhoud van een woning of bij de verbouwing of renovatie van een bestaande woning kan je duurzaam aan de slag gaan. Zo kan je de isolatie in een bestaande woning verbeteren, zoals het dak, de wanden en het glas in de ramen te isoleren. Daarnaast kan je ook een zuinigere verwarmingsketel of zonnepanelen aanschaffen.
Hangt er aan duurzaam bouwen een hoog prijskaartje?
Duurzaam wonen hoeft zeker geen handenvol geld te kosten. Het begint met de keuze van je woonplaats en een goed ontwerp. Daarnaast zijn er in de meeste Vlaamse gemeenten talloze subsidies te krijgen wanneer je voor duurzame investeringen gaat, zoals isolatiepremie en voordelige tarieven bij de aanschaf van zonnepanelen.
Tips om duurzaam te bouwen
Ben je van plan een woning grondig te gaan renoveren of van nul af aan te gaan bouwen? Uiteraard kan een professional je helpen om dit proces zo duurzaam te laten verlopen, wij geven je echter nog enkele tips en aandachtspunten mee waarmee je rekening dient te houden als je duurzaam wilt gaan bouwen:
- Kies voor compacte ruimtes Immers, hoe kleiner de bewoonbare woonruimte, hoe minder energie dat er wordt verbruikt! Ga dus creatief om met je bewoonbare oppervlakte en creëer de ideale woonomgeving.
- Grondig isoleren Duurzaam wonen begint bij een goede isolatie, denk hierbij aan dak, wanden en ramen. Daarnaast is een goed geventileerde woning ook een vereiste om een gezond binnenklimaat te creëren.
- Ga voor een hoogrendementsketel Gezond verwarmen start met een goede ketel. Het verbrandingsrendement van de ketel moet voldoende hoog zijn om er zeker van te zijn dat je een efficiënte en milieuvriendelijke installatie in huis hebt.
- Kies voor duurzame bouwmaterialen Wist je dat de bouwmaterialen verantwoordelijk zijn voor zo'n 15 tot 18% van de totale milieu-impact van een woning of gebouw? Kies daarom voor duurzame bouwmaterialen met een erkend label als het Europese Ecolabel of het FSC-keurmerk.