Domotica: opbouw en basisprincipes
De gordijnen open doen zonder je bed uit te gaan, een stofzuiger die automatisch begint te stofzuigen of een thermostaat die zelf het huis op temperatuur brengt. Dit klinkt wellicht als toekomstmuziek, door de intrede van huisautomatisering is dit al dichterbij dan je denkt. Welkom in de wereld van domotica! In dit artikel gaan we in op de basisprincipes van domotica en waar je moet beginnen wanneer je dit in je nieuwe of gerenoveerde woning wil gaan toepassen.
Wat zijn domotica?
Domotica zijn ‘slimme’, geautomatiseerde apparaten die verbonden zijn met het Wifi-netwerk bij je thuis. Hierdoor kan je op voorhand instellen wanneer je wilt dat een apparaat in werking treedt, of je gebruikt hiervoor een app op je gsm of losse afstandsbediening. Het doel: comfort en controle over je woning op een duurzame, groene en comfortabele manier.
Welke ‘slimme’ apparaten zijn er?
Televisie, lampen, stofzuiger, geluidsinstallatie, wasmachine, droger, sapcentrifuges en koffiezetapparaten; de kans is groot dat er reeds een ‘slimme’ variant op de markt is gebracht. Er bestaat zelfs een systeem dat automatisch je gordijnen open of dicht kan doen! Het meest bekende en meest gebruikte slimme apparaat is een smart thermostaat, welke precies weet wanneer je thuiskomt en je huis op temperatuur brengt, en uitzet of lager zet wanneer je naar bed gaat. Zo’n slimme thermostaat zorgt ervoor dat je beter en efficiënter omgaat met energie.
Waarom kiezen voor domotica?
Van het dimmen van de verlichting tot het sluiten van alle rolluiken op hetzelfde moment, domotica verhoogt het comfort in je woning. Daarnaast zorgen domotica ervoor dat je energie kan besparen. Zo staat de verwarming niet aan wanneer je op het werk bent, en zet je met één druk op de knop alle verlichting in huis uit. Zo bespaar je energie op een eenvoudige, maar toch zeer efficiënte manier! Als laatste zorgen domotica voor extra veiligheid. Zo kan je de systemen instellen om een aanwezigheid in je woning te simuleren, zelfs wanneer je op reis bent.
De basis voor domotica
Met domotica kan je een ‘slim’ huis creëren, maar je moet er wel goed over nadenken. Niet alleen bij nieuwbouw kan je domotica toepassen, ook bij bestaande woningen en dus bij renovaties kan je ‘slimme’ oplossingen toepassen. Er liggen enkele zaken aan de basis om domotica bij je thuis te kunnen installeren:
- Als eerste een goede internet verbinding, oftewel een Wifi-netwerk. De meeste domotica bedien je immers met een app op je gsm of tablet. Zorg dus dat er een goed Wifi-netwerk is dat overal, in elke ruimte in huis, goed te ontvangen is. Tegenwoordig zijn er speciale domotica pakketten en internetrouters te koop waarvoor je nauwelijks voorbereidingen moet treffen. Hiermee kan je gemakkelijk slimme schakelaars, stopcontacten en verlichting bedienen, zelfs van buitenaf. Je dient je hiervoor te registreren bij de fabrikant van het domotica pakket en/of de router met een login en wachtwoord, en daarmee kan je vanaf overal ter wereld je apparaten bedienen.
- Daarnaast moet je voldoende netwerkkabels aanleggen. Leg naar elke ‘slimme’ schakelaar een aparte netwerkkabel aan om nog genoeg keuze te houden voor andere slimme systemen. Ook voor slimme verlichting moeten lichtpunten anders liggen. In plaats van telkens per lamp naar een schakelaar te gaan, zou elk lichtpunt rechtstreeks naar de technische ruimte moeten lopen. Daar worden ze aan slimme modules gekoppeld, wat ervoor zorgt dat je alle flexibiliteit behoudt.
Hoe worden domotica gebruikt?
Er zijn veel toepassingen voor domotica. Zo kan je bijvoorbeeld een slimme stofzuiger programmeren dat hij het huis stofzuigt tijdens werk- en schooluren wanneer er niemand in huis is. Een slimme rookmelder geeft niet alleen een signaal af in huis, maar waarschuwt je ook als je op afstand zit. Net als slimme bewakingssystemen waarbij je op je smartphone live beelden van thuis ziet wanneer je op vakantie bent. Of zelfs een waarschuwingssignaal geven bij verdachte situatie. Sommige domotica kunnen zelfs gecombineerd worden. Zo zijn er slimme thermostaten en lampen op de markt die via dezelfde app bediend kunnen worden. Wanneer je thuis vertrekt, zet je zowel de verwarming als de lampen met één klik op je smartphone uit.