Alles over roofing
Roofing is nog altijd een van de meest gebruikte dakbedekkingsmaterialen. Roofing is goedkoop, duurzaam en waterdicht. In dit artikel kom je alles te weten over roofing, over de voor- en nadelen, veel voorkomende problemen en hoe roofing wordt geplaatst.
Wat is roofing?
Roofing oftewel bitumen is een dakbedekking dat aardolie met polyester of glasvlies combineert. Door de toevoeging van kunststofvezels is bitumen een stuk elastischer geworden, wat de kwaliteit van de roofing de laatste jaren heeft verbeterd. Roofing wordt voornamelijk gebruikt op platte daken, maar kan ook op een licht hellend dak geplaatst worden. Roofing is gemaakt van recycleerbaar materiaal en is milieuvriendelijk.
De voordelen van roofing
- Een dak met bitumen is goed bestand tegen vocht.
- Roofing is relatief goedkoop.
- Roofing is een duurzaam materiaal, het bestaat dan ook grotendeels uit gerecycleerd materiaal.
- Roofing dakbedekking is eenvoudig en snel te herstellen of te vervangen.
- Roofing is perfect combineerbaar met isolatie. Zo kan roofing direct op een isolatielaag geplaatst worden.
De nadelen van roofing
- Roofing is minder goed bestand tegen uv-straling van de zon.
- Roofing heeft een relatief korte levensduur, het kan ongeveer 25 tot 30 jaar meegaan.
- De montage van roofing gebeurt in verschillende banen. Er zijn verschillende lagen nodig om waterdichtheid te garanderen. Dit zorgt voor naden, wat het risico op lekkages vergroot.
- Een jaarlijkse inspectie- en onderhoudsbeurt is nodig bij roofing. Vuil en takken moeten hierbij worden verwijderd.
Verschil tussen APP en SBS roofing
Belangrijk om te weten is dat er 2 soorten roofing bestaan: bitumen op basis van elastomeren (SBS) en bitumen op basis van plastomeren (APP).
- SBS roofing
SBS roofing is een type bitumen waaraan elastomeer, een rubberachtige kunststof, is toegevoegd. Door de toevoeging van elastomeer is deze soort roofing uiterst elastisch geworden. Ook heeft SBS bitumen een grote rekkracht. Dankzij deze eigenschappen is SBS geschikt voor allerlei types ondergronden bijvoorbeeld isolatie en hout. Wanneer deze onderliggende materialen gaan krimpen of uitzetten, kan de roofing dit goed opvangen dankzij de flexibiliteit. SBS roofing is wel minder goed beschermd tegen uv-straling. Het is nodig om een extra laag van lei of grind op de roofing te leggen, dit voorkomt dat de roofing zwak wordt in de loop der jaren.
- APP roofing
APP roofing is een kunststof op basis van plastomeren. Wanneer deze bij bitumen wordt gevoegd, krijgt de roofing een betere weerstand tegen uv-stralen en extreme temperaturen. APP roofing is minder elastisch dan de SBS roofing, waardoor het toegepast wordt op daken die amper kunnen uitzetten of krimpen.
Plaatsing roofing
Roofing aanbrengen op een plat of licht hellend dak kan op verschillende manieren. De dakbedekking kan op het dak worden gelijmd of gebrand. Lijmen is veiliger en gemakkelijker, bovendien zorgt de lijm voor extra waterdichtheid. De methode om de roofing te lijmen is echter wel een pak duurder dan het branden. In de praktijk wordt roofing meestal geplaatst aan de hand van een gasbrander. Door de het bitumen op te warmen wordt het vloeibaar, waardoor de stroken zich aan het oppervlak gaan hechten. De stroken van de roofing overlappen enkele centimeters. Het branden van bitumen houdt risico’s met betrekking tot de brandveiligheid. Door te branden kunnen er snel foutjes gebeuren wanneer er te veel of te weinig warmte gegeven wordt. Het is aan te raden het branden over te laten aan een professionele dakdekker. Deze professional beschikt over de juiste materialen en technieken om de klus veilig uit te voeren.
Wat zijn de problemen bij een roofing?
Je hebt er alle baat bij om schade aan de roofing meteen te laten herstellen. Doe je dit niet, dan kan het dak grotere schade oplopen die heel wat geld zal kosten. De volgende twee problemen die kunnen optreden zijn:
- Scheuren in de roofing
Scheuren in de roofing komen minder voor dan vroeger, maar zijn wel mogelijk. De roofing zal niet meer waterdicht zijn, met als gevolg dat vocht het dak kan binnendringen. Dit is erg slecht voor de houtconstructie of onderliggend beton. Bovendien zal water dan niet goed meer afgevoerd kunnen worden.
- Blazen onder de roofing
Ook blazen onder de roofing zijn een probleem. Blazen wijzen er op dat er waterdamp onder de roofing zit. Dit is meestal een voorbode voor scheuren in de roofing. Het is ook erg belangrijk dat er meteen wordt ingegrepen. Gaat het om plaatselijke schade, dan kunnen blaasjes of scheuren doorgaans eenvoudig gerepareerd worden. Dit gebeurt door middel van een rubbercoating of rubberdakpasta. Een efficiëntere oplossing is het aanbrengen van een nieuwe strook bovenop het beschadigde deel.
Is roofing geschikt voor een groendak?
Een roofing is geschikt voor een groendak. Alleen zijn er een paar punten waar op gelet moet worden. Bitumen is van nature niet wortelwerend. Om een groendak te kunnen plaatsen is het dus noodzakelijk om voor een wortelwerende variant te kiezen. Omwille van de stevigheid is het aangeraden om een 2-laagse afdichting te plaatsen. Deze 2-laagse afdichting biedt een verhoogde weerstand tegen het afschuiven van het groendak.