Dakbekleding vlak dak
Goede dakbekleding van een vlak dak is noodzakelijk om lekken in je dak te voorkomen. Ook het isoleren van een vlak dak is geen overbodige luxe, het houdt warmte binnen en kou buiten, bovendien verbetert het de binnen akoestiek van je woning. In dit artikel vind je een overzicht van de mogelijkheden voor dakbekleding van een plat dak, de voor- en nadelen van elk materiaal, en de soorten isolatie voor een plat dak waaruit je tegenwoordig kan kiezen.
Dakbekledingsmogelijkheden vlak dak
Van het vertrouwde roofing tot de trend van groendaken, tegenwoordig zijn er verschillende materialen en technieken waarmee en waarop een plat dak bedekt kan worden. Hieronder vind je een overzicht met de 4 dakbekledingsmogelijkheden voor een plat dak:
- Roofing
Roofing of bitumen is een veelgebruikte dakbedekking voor platte daken. Bitumen wordt gemaakt door middel van aardolie in combinatie met polyester of glasvlies. Tegenwoordig is roofing een stuk elastischer door de toevoeging van kunststofvezels. Dit dakbedekkingsmateriaal wordt meestal met behulp van een brander aangebracht, hierdoor vormt het een dichte afdekking. De kwaliteit van roofing is aanzienlijk verbeterd door de jaren heen, en ook het prijskaartje is voordelig in vergelijking met andere materialen.
Voordelen: voordelig prijskaartje, gemakkelijk te plaatsen, eenvoudig te herstellen
Nadelen: risico op beschadiging, minder goed bestand tegen Uv-straling, jaarlijkse onderhoudsbeurt
- EPDM
EPDM is vooral door zijn lange levensduur een populair materiaal voor het bedekken van platte daken. Het dak blijft bovendien ook beloopbaar en dankzij de elastische eigenschappen van het materiaal zal het niet snel scheuren.
EPDM is een waterdichte rubbersoort die de laatste jaren steeds vaker wordt toegepast als dakbekleding voor platte daken. Het is weliswaar duurder dan roofing, maar wel één van de beste materialen voor platte daken. Zo vraagt EPDM nauwelijks onderhoud en eventuele beschadigingen zijn vrij makkelijk te herstellen. Aangezien het meestal gewoon over de bestaande dakbedekking geplaatst kan worden, kan de plaatsing vlot en snel verlopen. Bij het kiezen van een dakbekleding voor een plat dak krijgt EPDM tegenwoordig dan ook vaak de voorkeur op roofing.
Voordelen: vlotte en snelle plaatsing, nauwelijks tot geen onderhoud, scheurt niet
Nadelen: duur in aanschaf en plaatsing
- Groendak
Groendaken zijn steeds populairder aan het worden, zeker in stedelijke omgevingen waar naar meer manieren gezocht wordt om extra groen te creëren. Een groendak is een plat of hellend dak bedekt met allerlei planten, grassen, kruiden en andere vegetatie. Deze groene vegetatielaag zorgt niet alleen voor een mooie look, maar biedt ook extra bescherming tegen de weersomstandigheden. Bij een groendak moet een passende onderlaag voorzien worden, bijvoorbeeld EPDM. De dakconstructie moet ook voldoende stevig zijn om het extra gewicht van het groendak aan te kunnen.
Voordelen: isolerende werking, natuurlijke uitstraling
Nadelen: moeilijker om lekken vast te stellen, stevige dakconstructie is essentieel
- PVC
Ook PVC (Poly Vinyl Chloride) is een kunststofsoort in folievorm dat gebruikt kan worden als dakbedekking voor een plat of licht hellend dak. Het materiaal heeft de vorm van een membraan en wordt op het dak gelijmd of met behulp van warme lucht aangebracht. Naast PVC folie bestaan er ook PVC dakplaten die voornamelijk gebruikt worden als dakbedekking voor industriële toepassingen of voor bijgebouwen als carports of veranda’s.
Voordelen: onderhoudsvriendelijk, volledig recycleerbaar, relatief goedkoop
Nadelen: plaatsing is tijdrovend, minder lange levensduur dan bijvoorbeeld EPDM
Plat dak isoleren
Er zijn 3 manieren om een plat dak te isoleren, het verschil zit in de opbouw en manier van isolatie.
- Warm plat dak
Van een warm plat dak spreek je wanneer het isolatiemateriaal bovenop de dakconstructie wordt aangebracht, dus langs buiten. Het grote voordeel van een warm plat dak is de beschermende werking die van het isolerende materiaal uitgaat. Het dak wordt langzaam mee opgewarmd met de ruimte eronder en is dus minder onderhevig aan grote temperatuurschommelingen.
- Koud plat dak
Wanneer het isolatiemateriaal aan de onderzijde van het dak wordt toegepast, spreek je over een koud plat dak. Het dak zelf wordt niet opgewarmd door de ondergelegen ruimte en staat bloot aan allerlei weersinvloeden zoals hitte of vrieskou. De dakconstructie en de afdichtingslaag gaan hierdoor krimpen en uitzetten waardoor na verloop van tijd schade kan ontstaan.
- Omgekeerd plat dak
Een omgekeerd plat dak wordt meestal toegepast bij renovatiewerken waarbij de bestaande dakbekleding blijft liggen. Hierbij wordt het isolatiemateriaal bovenop de bestaande dakafdichting geplaatst die uiteindelijk voor de waterkering zal zorgen. De isolerende werking bij dit type dakisolatie is geringer dan bij het warme dak isolatie. De kosten liggen dan wel weer een stuk lager.
Hoeveel kost nieuwe dakbekleding voor een vlak dak?
Hoeveel nieuwe dakbekleding voor een plat dak gaat kosten, hangt af van verschillende factoren. Allereerst van de keuze in materiaal. Zo is roofing veelal het goedkoopst, betaal je iets meer voor EPDM, en zal een groendak het hoogste prijskaartje hebben. Ook de keuze om te isoleren en voor welk isolatiemethode en -materiaal je kiest, is van invloed op de prijs. Daarnaast zijn er nog andere zaken die een impact kunnen hebben op de prijs van dakbekleding voor een vlak dak:
- Zo zal vooral de totale oppervlakte van een plat dak invloed hebben op de prijs van de dakwerken.
- Kan de nieuwe dakbekleding direct op de oude dakbekleding geplaatst worden, of moet het oude materiaal eerst verwijderd worden? Het verwijderen van de oude laag kan erg arbeidsintensief zijn, wat ook van invloed is op de prijs.
- Wanneer je nieuwe dakbekleding plaatst of laat plaatsen, kan je beter opteren om een plat dak ook meteen te (laten) isoleren. Dit zal een extra investering zijn, maar op termijn kan je er geld mee besparen doordat je energierekening lager is.
- Is het platte dak in kwestie moeilijk bereikbaar? Dan moeten er waarschijnlijk stellingen voorzien worden, wat opnieuw extra kosten met zich meebrengt.
- Ook de algemene moeilijkheidsgraad van de dakwerken heeft een invloed op de prijsberekening.