Loodgieterij en keuken
Van het installeren van de waterleidingen en kranen tot de waterafvoer en plaatsing van de vaatwasser en wasbakken. Bij een verbouwing of renovatie van een keuken komt heel wat bij kijken, zeker ook op vlak van loodgieterij. Om je wegwijs te maken in de loodgieterij van de keuken geven we je in dit artikel tips, tricks en inspiratie rond loodgieterswerk.
Loodgieterij in de keuken: de start
Bij de installatie van een nieuwe keuken dienen verschillende loodgieterswerken uitgevoerd te worden. Of je nu zelf een handige klusser bent of een professionele loodgieter hiervoor inschakelt, je mag je er absoluut niet op verkijken. Start daarom goed voorbereid en zorg dat alles goed wordt geïnstalleerd, om bijvoorbeeld lekkages te voorkomen. De eerste stap is een goed plan te maken waarin te zien is waar de wateraanvoer en -afvoer moet komen alsook alle stopcontacten je nodig gaat hebben. Denk aan apparatuur als de vaatwasser, het fornuis, de ijskast en de microgolfoven, maar zorg ook voor extra stopcontacten bij het werkblad, je kan er nooit genoeg hebben!
Loodgieterij in de keuken: welke werken?
Om je droomkeuken te creëren zijn er verschillende loodgieterswerken die uitgevoerd moeten worden, zoals:
- Koppelen van het volledig systeem van vuilwater-afvoer aan het buizensysteem van de riolering. Denk hierbij aan de gootsteen, vaatwasser, wasbakken en eventueel wasmachine en droger.
- Installatie van de aanvoerbuizen voor zowel koud als warm water.
- Eventuele aansluiting toevoer regenwater (komende van een waterpomp of regenwaterput van daarvoor specifiek voorziene spoelbakken.
- Installeren kraanwerk op gootsteen voor de wasbakken.
- Aansluiten wasmachine, vaatwasser, ijskast, elektrische keukenboiler, etc.
- Installeren verwarmingsketel en verwarming.
Loodgieterij in de keuken: nieuwe waterleidingen
Tegenwoordig zijn er verschillende opties wanneer het gaat over de installatie van de watertoevoer, oftewel de toevoer van warm en koud water in de keuken. Waar loodgieters vroeger beroep deed op een netwerk van loden pijpen, metalen of (gegalvaniseerde) stalen buizen, wordt momenteel doorgaans een plastic waterleiding geïnstalleerd. Zo kan je kiezen uit:
- (zacht) koperen waterleidingen
- drukvaste PVC leidingen
- PP buizen
- PER buizen (het "buis-in-buis" systeem)
- PEX buizen
Loodgieterij in de keuken waterafvoer
Naast de toevoer van koud en warm water moet er in de keuken ook een waterafvoer zijn waarmee het gebruikte water uit de wasbak en de vaatwasser weg kan. Dit wordt ook wel vuilwater genoemd. Dit vuilwater stroomt via diverse afvoerleidingen naar het buizencomplex van de privé-riolering en vervolgens naar het publiek rioleringsnet. Hiervoor worden tegenwoordig PVC afvoerbuizen geïnstalleerd welke verschillende diameters nodig hebben:
- Ø 32 mm à 40 mm lekwater & afvoer druppels van de condens van centrale verwarming
- Ø 40 mm à 50 mm gootsteen, wasmachine en vaatwasser
Loodgieterij in de keuken: de grootste fouten
Een keuken installeren en alle loodgieterswerken die daarbij horen is een populaire bezigheid onder klussers. Het is echter niet te onderschatten, je ziet dan ook vaak dat het misgaat en dat lekkages, kortsluiting en problemen zich later voordoen. Heb je geen budget om een professionele loodgieter in te schakelen, en wil je het zelf gaan doen? Let dan op de volgende 3 punten:
- Grote afstand warmwatertoestel en keukenkraan
Op het moment dat je je keukenkraan opendraait, begint je ketel of boiler direct met het aanleveren van warm water. Hoe verder weg de leidingen, hoe langer het duurt voordat je warm water krijgt. Daarom is het van belang dat de afstand tussen je warmwatertoestel en de keukenkraan zo klein mogelijk blijft. Een oplossing hiervoor is de plaatsing van een kleine elektrische boiler van 10 à 15 liter in het gootsteenkastje, dit zal voldoende zijn om te kunnen koken en afwassen in de keuken. Een vaatwasser maakt overigens zelf warm water, hiervoor heb je dus geen ketel of boiler in de nabijheid voor nodig.
- Oude leidingen laten liggen
Bij grondige renovaties kom je nogal eens oude, koperen of ijzeren waterleidingen tegen die vol kalk en vuil zitten. De oplossing is om deze allemaal te vervangen door flexibele leidingen, hier kan geen vuil of kalk aan vasthechten.
- Niks doen tegen kalk
Zeker wanneer je water verwarmt, krijg je snel kalkvorming. Kalk zet zich vast op je kranen, in je vaatwasmachine, je wasmachine, maar vooral in je verwarmingselement, zoals je gaswandketel. Hierdoor wordt de levensduur van je toestellen verkort en moet je meer energie opwekken om dezelfde temperatuur van water te verkrijgen. Een oplossing hiervoor is een waterverzachter te gebruiken tijdens het wassen.