Oprit aan je woning
Ben je bezig met de plannen voor een nieuwbouwproject en wil je graag een oprit creëren bij je woning? Of overweeg je een oprit te vervangen of aan te leggen bij een bestaande woning? In dit artikel kom je alles te weten over veelgebruikte materialen voor een oprit, advies over onderhoud en meer!
Materiaalkeuze voor een oprit
De materiaalkeuze voor een oprit zal grotendeels het uitzicht, de prijs en de duurzaamheid van een oprit bepalen. Hieronder geven we een overzicht van veel gebruikte materialen met enkele belangrijke informatie:
- Kasseien
Al in de Romeinse tijd werden kasseien al gebruikt om straten aan te leggen. Niet zo vreemd, aangezien kasseien bijzonder sterk zijn en gaan honderden jaren mee gaan! Voor straten worden ze tegenwoordig niet meer zo vaak gebruikt, maar bij opritten zie je ze nog wel eens verschijnen vanwege hun natuurlijk en tijdloos karakter. Een oprit in kasseien kan met verschillende materialen en in verschillende patronen geplaatst worden.
- Keiklinkers
Kleiklinkers worden vervaardigd uit gebakken rivierklei wat zorgt voor een natuurlijke en authentieke look. Ze staan gekend voor een duurzaam en onderhoudsvriendelijk karakter. Afhankelijk van je persoonlijke voorkeur kan je bij keiklinkers kiezen uit diverse kleuren en verschillende formaten zoals waalformaat, keiformaat, langformaat en dikformaat.
- Betonklinkers Betonklinkers zijn robuuste en goedkope stenen om een oprit mee aan te leggen. Ze stralen charme uit en zijn verkrijgbaar in diverse kleuren. Betonklinkers kunnen geplaatst worden in diverse patronen en er kunnen ook tekeningen mee gemaakt worden zoals cirkels. Wil je een onderhoudsvriendelijke oprit aanleggen, dan zijn betonklinkers ook een goede keuze.
- Gestort beton
Een oprit in gestort beton, ook wel gepolierd beton genoemd, is de laatste jaren bijzonder populair. Niet onterecht want beton heeft heel wat voordelen. Zo zijn er geen voegen waardoor je geen last kan hebben van onkruid. Gestort beton is verkrijgbaar in diverse uitvoeringen, slipvast en de prijs per vierkante meter is ook aantrekkelijk.
- Dolomiet
Wil je een oprit op een goedkope manier aanleggen of heb je een grote oppervlakte? Dan kan je kiezen voor dolomiet. Deze losse steentjes lijken op kiezels maar ogen veel warmer door hun geel-grijze kleurschakering. Ze worden vaak ook gecombineerd met andere materialen zoals hout en kasseien om de kostprijs te drukken. Bomen in de buurt zijn wel minder geschikt bij dit type bestrating.
- Asfalt
Ben je fan van een strakke bestrating met weinig onderhoud en een minimum aan voegen? Kies dan voor asfalt! Niet alleen voor straten, maar ook voor de oprit is dit materiaal bijzonder geschikt. Afhankelijk van je persoonlijke voorkeur kan een oprit in asfalt in diverse kleuren gegoten worden. Rood en donkergrijs zijn enkele van de meest voorkomende kleuren.
Het onderhoud van een oprit
Een goed verzorgde oprit verbetert de uitstraling van een woning. Het goed onderhouden van een oprit is dan ook geen overbodige luxe. Zo is het belangrijk om een oprit met enige regelmaat te reinigen omdat er mossen, algen en ander vuil kunnen ontstaan. Ook olievlekken van de wagen kunnen voor problemen en lelijke vlekken zorgen. Of je oprit nu bestaat uit tegels, klinkers, kasseien of een ander materiaal, een goede veegbeurt met een harde borstel en wat water om het vuil weg te spoelen kan al veel verschil maken. Wil je de oprit reinigen op een grondige manier, dan kan je een mos bestrijdingsmiddel of groene aanslag reiniger gebruiken. Lees hierbij wel altijd goed de gebruiksaanwijzingen en test het product eerst op een klein oppervlak. Ook met een oplossing van water, bleekwater en zout kan je een oprit een grondige schoonmaakbeurt geven. Bij een oprit in beton gebruik je beter geen agressieve schoonmaakmiddelen.
Hogedrukreiniger gebruiken voor de oprit
Bij hardnekkig vuil op de oprit kan je gebruik maken van een hogedrukreiniger. Niet alle materialen kunnen echter tegen de kracht van de hogedrukreiniger. Zo reinig je een oprit in betontegels bijvoorbeeld beter niet met een hogedrukreiniger. Daarnaast is het belangrijk dat je steeds voldoende afstand houdt zodat je het opritmateriaal niet beschadigt.
Olievlekken verwijderen op de oprit, hoe doe je dat?
Het is belangrijk om een olievlek op de oprit zo snel mogelijk te verwijderen. Is de vlek nog nat, dan kan je er soda, maïsmeel of zaagsel op strooien om de olie te absorberen. Is de vlek al opgedroogd, dan kan je er cola op gieten. Als je dit lange tijd laat inwerken en vervolgens wegspoelt met wat water en afwasmiddel, is de kans groot dat de olievlek verdwenen is. Is de olievlek nog niet weg, dan kan je overwegen om sterkere schoonmaakproducten te gebruiken.
Ontmossen van de oprit
Alhoewel door tuinarchitecten soms mossen worden gecreëerd tussen de voegen van tegels en klinkers op de oprit, kan mos ook ontsierend zijn voor de look van een oprit. Er zijn enkele efficiënte methodes om een oprit te ontmossen:
- Bleekwater
Bleekwater is een zeer goedkope en efficiënte manier om klinkers of tegels op een oprit te ontmossen. Nadelen zijn dat het een milieuvervuilende oplossing is en dat naburige planten kunnen sterven als ze in contact komen met het bleekwater. Daarnaast is bleekwater ook gevaarlijk voor huid en ogen.
- Anti-mos schoonmaakproduct
Geef je de voorkeur aan een chemische reiniging? Ga dan voor een anti-mos schoonmaakproduct in plaats van bleekwater. Deze speciale producten zijn vaak minder belastend voor het milieu of zelfs ecologisch verantwoord. Een anti-mos schoonmaakproduct is wel een pak duurder dan bleekwater.
- Hogedrukreiniger
Een hogedrukreiniger is een andere mogelijkheid voor het ontmossen van tegels of klinkers van de oprit. Hier verbruik je enkel water en geen chemische middelen, wat maakt dat dit een milieuvriendelijkere oplossing is. Ontmossen met een hogedrukreiniger is wel tijdrovend. Eerst dien je de gehele oprit schoon te spuiten waarna je de losgekomen deeltjes opkuist. Vervolgens kan je de voegen terug opvullen met zand.