Septische put
Een septische put is in feite een tank waar vuilwater een zuivering ondergaat. Een synoniem voor een septisch put is een beerput. Deze zijn trouwens verplicht wanneer rioolzuivering verder in het circuit onmogelijk is.
Het aanleggen van een beerput of septische put is de dag van vandaag in de meeste gemeenten in België niet meer nodig. Het sanitaire afvalwater wordt meestal afgevoerd via de publieke riolering, waarna het vervuilde water in de rioolwaterzuiveringsinstallatie wordt verwerkt.
Wanneer dien je een septische put aan te leggen?
Toch is het soms wel noodzakelijk om een septische put aan te leggen:
- Op bouwterreinen geen rioolaansluiting met de gemeentelijke riolering mogelijk is, heeft de eigenaar/bouwheer de verplichting om het vuile huishoudwater komende van wc, bad en douche, eerst te zuiveren alvorens het te lozen. De installatie van een septische put is in dit geval verplicht.
- Woon je in een gebied - vaak landelijk - waar de publieke riolering niet is aangesloten op de zuiveringsinstallatie, dan moet je een beerput of IBA-installatie voorzien. Vaak zijn hier ook subsidies voor voorzien, dus informeer je bij je gemeente.
Wat kost een septische put?
Voor een septische put opgetrokken uit beton mag je rekenen op een € 200. Kies je voor een kunststof exemplaar, dan betaal je net iets meer. De plaatsing door een gespecialiseerde firma kost natuurlijk ook geld. Deze kosten hangen vaak samen met de bereikbaarheid van de put. Als er grote graafwerken mee gemoeid zijn, dan loopt de prijs ook op.
Op een gegeven moment zal de septische put ook vol komen te zitten en is het tijd om deze te ledigen. Hier komen uiteraard ook kosten bij kijken.
Waarmee rekening houden bij een septische put?
- De septische put moet jaarlijks gereinigd worden, met de afvoer van septisch materiaal.
- Een septische put moet minimaal 2000 liter water kunnen bevatten voor het opvangen van zwart water en minimaal 3000 liter voor zwart en grijs water.
- Septische putten moeten in België voorzien zijn van een CE-markering.
Wanneer moet je je septische put reinigen?
Door het gebruik slibt de afvoer langzaamaan dicht. Als je toilet en/of lavabo niet goed doorspoelen, dan kan dit duiden op een volle beerput. Een verstopping is ook mogelijk, maar het verschil is dat bij een volle put, alle afvoeren niet goed maar afwateren.
Ook als je merkt dat in de sloot waar het gezuiverde water in wordt geloosd, vaste bestanddelen drijven, dan werkt de septische put niet goed meer en dien je deze te laten ledigen.
Bij de keuze van het bedrijf dat je septische put komt leegmaken, kun je rekening houden met de volgende zaken:
- Kies voor een bedrijf voor je in de buurt, zo bespaar je op de verplaatsingskosten.
- Zorg dat je een attest krijgt.