EPDM
EPDM is een waterdichte rubbersoort die uitermate geschikt is als dakbedekking. Het is weliswaar niet de goedkoopste dakbedekking, maar wel zeer sterk, onderhoudsvriendelijk en duurzaam. In dit artikel geven we je meer informatie rond de voordelen, de prijs en aandachtspunten van het plaatsen van EPDM als dakbedekking.
Wat is EPDM?
EPDM is de afkorting van Ethyleen-Propyleen-Dieen-Monomeer, en is een groep van synthetische rubbers of elastomeren. Vanwege dit materiaal wordt het ook wel dakrubber genoemd. EPDM is een waterdichte rubbersoort die geschikt is voor het bedekken van daken. Het is niet de goedkoopste dakbedekking, maar wel één van de beste voor onder andere platte daken. Zo heeft EPDM een zeer lange levensduur en vereist het geen onderhoud.
Wat zijn de voordelen van EPDM?
- Lange levensduur: EPDM dakbedekking gaat gemiddeld zo’n 40 tot 50 jaar mee.
- Scheurt niet: door de specifieke samenstelling met elastomeren is EPDM zeer elastisch, zo zal het niet gaan scheuren onder invloed van krimp- en uitzetspanningen van het dak.
- Weersbestendig: EPDM blijft zijn kwaliteit behouden, zowel in de brandende zon als in de vrieskou.
- Geen onderhoud: EPDM heeft geen onderhoud nodig. Als er een beschadiging is dan is dit doorgaans met een zelfklevende folie eenvoudig te herstellen.
- Blijft beloopbaar: vanwege de stabiliteit van EPDM dakbedekking blijft deze beloopbaar, het rubber zal niet smelten of scheuren.
- Aanbrengen over bestaande dakbedekking: EPDM is geschikt voor alle daktypen en kan meestal over de bestaande dakbedekking worden aangebracht.
- Ideale ondergrond: EPDM is waterdicht en wortelbestendig en vormt een ideale ondergrond voor groendaken.
Welke EPDM dikte moet ik kiezen?
Het EPDM rubber folie is verkrijgbaar in twee diktes: 1.15 en 1.50 mm. Het meest toegepast is de EPDM folie van 1.15 mm. Deze folie is geschikt voor de meeste daken. De dikkere folie, van 1.50 mm is vooral bedoeld voor daken die veel belopen worden en voor de daken met een ballast laag zoals kiezels of een groendak. Houd er rekening mee dat een dikkere EPDM folie lastiger te plooien is. Vooral de hoeken van het dak zijn met een dikkere folie lastiger af te werken. De levensduur van de verschillende diktes gaan beide even lang mee, gemiddeld zo rond de 50 jaar.
Wat zijn geschikte ondergronden voor EPDM folie?
EPDM folie kan gelijmd of mechanisch bevestigd worden op de volgende ondergronden:
- Houten plaatmateriaal (OSB)
- Kunststof isolatieplaten van PUR of PIR
- Beton
- Chape
- Metalen dakplaten van aluminium, zink of lood
Hoe wordt EPDM geplaatst?
Meestal wordt er bij plaatsing van EPDM gebruikt gemaakt van rubber folie. Gaat het om meerdere stukken folie, dan worden deze met een overlap naast elkaar bevestigd. De naad wordt vastgelijmd zodat het waterdicht blijft.
Er zijn 3 verschillende manieren om het EPDM dakbedekking te plaatsen:
- EPDM lijmen: De folies worden op de onderliggende laag vastgelijmd. De onderliggende laag moet wel geschikt zijn voor verlijming. Is dit niet het geval, dan moet er een tussenlaag worden voorzien.
- EPDM met ballast laag: De folies van het EPDM komen los op het dak te liggen. De folies worden op hun plaats gehouden door een ballast laag zoals grind. Het voordeel van deze manier is dat de plaatsing van het EPDM erg snel kan verlopen.
- EPDM mechanische bevestiging: De folies van EPDM worden mechanisch bevestigd. Dit kan zowel langs de onderkant van de folie als de bovenkant van de folie gebeuren.
Wat zijn aandachtspunten voor plaatsing van EPDM?
- Afschot van het dak
Blijft er regelmatig water op het dak staan? Dat is een teken dat er iets mis is met het afschot van het dak, neem dan ook contact op met de dakdekker.
- Isolatie
Om warmteverlies te beperken is dakisolatie een slimme investering. Ga je voor EPDM dakbedekking, dan kan je ervoor kiezen om eerst een laag isolatiemateriaal te plaatsen. Bij dakisolatie langs buiten valt de keuze vaak op harde isolatieplaten. Zoals vermeld kan in sommige gevallen EPDM direct op het isolatiemateriaal worden geplaatst.
- Plaatsingswijze
Zoals hierboven vermeld zijn er verschillende manieren om EPDM dakbedekking te plaatsen. De gekozen plaatsingswijze zal ook de kosten beïnvloeden. Als je kiest voor plaatsing met een ballast laag zullen hier bijkomende kosten voor worden gerekend.
- Garantie
Informeer naar de mogelijkheden tot garantie. De meeste dakdekkers geven een garantie met de duur van 10 jaar. Let op de voorwaarden zodat je precies weet waar je recht op hebt.
Is EPDM folie geschikt voor een groendak?
Een groendak is een natuurlijke en duurzame dakbedekking die bovenop bestaande dakbedekking geplaatst wordt. Er zijn 2 verschillende soorten groendaken waar uitgekozen kan worden, namelijk een intensief- en extensief groendak.
- Een intensief groendak wordt ook wel een daktuin genoemd. Dit omdat een intensief groendak vergelijkbaar is met een reguliere tuin. De begroeiing bestaat uit gras, struiken en zelfs bomen.
- Het tweede soort groendak is een extensief groendak. Bij een extensief groendak bestaat de begroeiing voornamelijk uit mos, gras en vetplantjes.
Voor beide soorten groendaken geldt dat EPDM geschikt is om te plaatsen als onderlaag. Maar weinig dakbedekkingen zijn wortelbestendig, een eigenschap die absoluut nodig is bij het hebben van een groendak. Ook heeft EPDM een zeer lange levensduur. Als dit gecombineerd wordt met de beschermende eigenschap van een groendak, kan de dakbedekking tot wel twee keer zo lang meegaan.