Een aangenaam binnenklimaat dankzij airconditioning
Heb je plannen om een huis te gaan bouwen of sta je aan het begin van een grondige woningrenovatie? Denk er dan eens over om een airconditioning te laten plaatsen. Niet alleen zorgt een airconditioning in je woning voor een aangename binnentemperatuur, het zorgt er ook voor dat de lucht binnenshuis wordt gezuiverd, ontvochtigd en geventileerd. Tegenwoordig zijn er heel wat verschillende airconditioning systemen op de markt. Om de juiste keuze te maken geven we je hieronder tips en informatie over airconditioning. Ook zetten we alle voor- of nadelen van een airconditioning voor je op een rijtje.
Wat is airconditioning?
Vaak wordt er bij airconditioning enkel gedacht aan het koelen van lucht. En dat terwijl een airco zoveel meer kan! Een airconditioning kan namelijk naast het koelen van lucht, ook verwarmen, zuiveren, ventileren en ontvochtigen. Er zijn verschillende soorten airconditioning en het ene apparaat kan meer dan het andere, ideaal dus als je specifieke eisen of noden heeft. Tegenwoordig zijn er zowel vaste als mobiele airconditioning systemen op de markt. Het voordeel van een mobiele airco? Je verplaatst het apparaat wanneer je wil en naar eender welke ruimte in huis. Zo verhuis je een mobiele airco ’s avonds van de living naar de slaapkamer. Zo is het overdag aangenaam qua temperatuur in de living, en slaap je tijdens warme zomernachten als een roos.
Hoe werkt een airconditioning?
Het principe van airconditioning lijkt sterk op de werking van een koelkast, waar warmte wordt verwijderd en in de keuken terechtkomt. Een airco werkt dus volgens het principe van de koelmiddelkringloop:
Het centrale punt van een airconditioner is de compressor die het koelmiddel rond het systeem pompt. Door de warmteopname uit de lucht wordt het koelmiddel in de verdamper opgewarmd, waardoor gas ontstaat. De compressor zuigt dit gas vervolgens uit de verdamper en voert dit onder hoge druk en temperatuur naar de condensor. Daar wordt het gas omgezet in een vloeibaar koelmiddel dat vervolgens afkoelt, condenseert en terugvloeit naar de verdamper. Via de koude-verdamper wordt de gekoelde lucht opnieuw de ruimte ingeblazen.
Welke soorten airconditioning zijn er?
Er zin tegenwoordig verschillende soorten airconditioning systemen verkrijgbaar, welke op te delen zijn in 4 verschillende types. We lijsten ze hieronder op, met steeds de voor- en nadelen erbij:
- Mobiele airconditioning
Een mobiele verrijdbare airconditioning is licht van gewicht en is door de wieltjes gemakkelijk verplaatsbaar. De warmteafvoer gebeurt met behulp van een afvoerbuis die niet speciaal geïnstalleerd hoeft te worden maar bijvoorbeeld uit het raam kan hangen. Voordelen mobiele airconditioning: goedkoper dan vaste airconditioning, verplaatsbaar, makkelijk te reinigen.
Nadelen mobiele airconditioning: verbruikt meer energie en geeft meer lawaai dan een vaste airconditioning.
- Split airconditioning
Vaste airconditioning wordt ook wel split airconditioning genoemd. Deze soort airconditioning bestaat uit een binnen- en een buitendeel die met elkaar verbonden zijn. Het motorblok moet buiten geplaatst worden waardoor je minder last hebt van het geluid. Het gedeelte dat binnenshuis bevestigd wordt, is meestal relatief klein en zal voor weinig tot geen overlast zorgen. Voordelen vaste airconditioning: minder lawaai en neemt minder ruimte in beslag dan mobiele airconditioning.
Nadelen vaste airconditioning: vrij prijzig, er komt breek- en installatiewerk aan te pas, niet verplaatsbaar.
- Multi split airconditioning
Multi split airconditioning is hetzelfde als de split airconditioning, maar de buitenunit kan verbonden worden met meerdere binnenunits waardoor je in meerdere ruimtes kan genieten van airconditioning.
Voordelen multi split airconditioning: beperkte lawaaihinder, met slechts één buitenunit kan je meerdere ruimtes verbinden, compacte binnenunits.
Nadelen multi split airconditioning: prijzig, complexe installatie, veel ruimte nodig aan buitenzijde woning of bedrijfspand.
- Raamkoelers
Raamkoelers worden ook wel window units genoemd. Het zijn koelinstallaties die met een luchtgekoelde condensor is uitgerust. Raamkoelers worden veel gebruikt en zijn gemakkelijk te installeren. Je kan de raamkoelers boven de deur of boven een venster installeren. De installatie is op zich niet moeilijk, maar neemt wel wat tijd in beslag nemen omwille van het breekwerk dat hiermee gepaard gaat.
Voordelen raamkoelers: lage aanschafprijs, gemakkelijke installatie, eenvoudige bediening.
Nadelen raamkoelers: beperkte capaciteit (niet meer dan 1 ruimte), maakt behoorlijk veel lawaai.
Grote of kleine ruimte?
Hoe bepaal je het koelvermogen dat je nodig hebt? Houd rekening met volgende criteria in de ruimte waarin je een airconditioning systeem wil plaatsen:
- oppervlakte
- aantal vensters
- ligging
- aantal personen in de ruimte
- aantal actieve elektrische toestellen
Voor een vereenvoudigde berekening kan je de volgende rekensom maken om het juiste airconditioning systeem te kiezen voor de ruimte waarin je deze graag wenst. Tel ongeveer 100 W per m² of 30 à 40 W per m³. Voeg daarna 100 W per persoon toe, 50 W per elektrisch toestel, 100 W voor de verlichting, en 100 W voor een noordelijke ligging. Tel voor een zuidelijke ligging ongeveer 400 W bij.
Airconditioning, meer dan gekoelde lucht
Zoals gezegd biedt een airconditioning meer dan alleen maar gekoelde lucht. Zo filteren, ontvochtigen en zuiveren ze ook de lucht in huis. Een airconditioning laat de lucht uit een ruimte een paar keer per uur door het filtratiesysteem stromen. De stoffilter haalt stof, pollen en bacteriën uit de lucht die aan de oorsprong liggen van allergische reacties en irritaties van de luchtwegen. Bovendien daalt ook de luchtvochtigheid. En wist je dat sommige airconditioning systemen ook perfect geschikt zijn voor in de winter? Airco’s met een verwarmingsfunctie houden je ruimte op temperatuur tijdens de koude wintermaanden