Losstaande verwarmingen
Op zoek naar extra warmte in huis tijdens koude winterdagen? Met een losstaande verwarming kan je snel genieten van aangename temperaturen in de badkamer, slaapkamer of eender welke ruimte in huis. Tegenwoordig zijn er verschillende soorten losstaande verwarmingen waaruit je kan kiezen, en in tegenstelling tot vroeger slurpen deze niet meer een gigantische hoeveelheid aan energie. De grootte van de ruimte en het vermogen van het type bijverwarming spelen een rol bij het kiezen van de juiste losstaande verwarming. Je leest er hier alles over!
Welke losstaande verwarmingen zijn er?
Elektrische verwarming
Er zijn verschillende soorten losstaande verwarmingssystemen. Enerzijds de elektrische verwarmingssystemen die bestaan uit:
- Infraroodverwarming
Bij de techniek van infraroodverwarming wordt de massa in de kamer verwarmd in plaats van de lucht. Die objecten en materialen stralen hun warmte dan af op de omgeving. Grote voordeel is dat infraroodverwarming minder energie verbruikt dan een traditionele verwarming.
- Accumulatoren
Deze elektrische of dynamische spaarkachels op elektriciteit zijn binnenin voorzien van een elektrische weerstand die elektriciteit omzet in warmte. De warmte wordt afgegeven aan een kern die makkelijk warmte opneemt en ze terug afgeeft aan de omgeving. Deze kern geeft op vraag van de gebruiker langzaam zijn warmte af, ook wel accumulatiewarmte genoemd. De kern van accumulatoren kan zeer verschillend zijn per fabrikant. Zo bestaan er speksteen accumulatoren met een kern van speksteen of accumulatoren met een kern in glas of staal. De stenen slaan de opgenomen warmte ‘s nachts op (nachttarief) en geven die overdag af via convectie. Accumulatoren zijn wat duurder, maar wel erg energiezuinig.
- Elektrische kachel
Een elektrische verwarming is een elektrisch apparaat dat elektriciteit omzet in warmte. Het verwarmingselement in het apparaat is een elektrische weerstand, die warm wordt als er een elektrische stroom door loopt. Een elektrische kachel verbruikt relatief veel energie in verhouding tot het warmtevolume dat het produceert. Niettemin kan je er een ruimte zeer snel mee verwarmen. Je hebt al goedkope elektrische kacheltjes van rond de €20 tot elektrische sfeerhaarden van enkele honderden euro’s.
Keramische verwarming
Bij elektrische kachels, accumulatoren en infraroodkachels zijn de verwarmingselementen gemaakt uit ijzer, terwijl een keramische kachel bestaat uit keramische verwarmingselementen. Het verbruik en vermogen van beide type verwarmingssysteem is gelijk. Op vlak van veiligheid heeft een keramische kachel echter een groot voordeel: de verwarmingselementen warmen op een minder hoge temperatuur op dan bij een elektrische kachel. Hierdoor is trouwens ook het risico op brand of wondjes ten gevolge van de verhitte onderdelen veel kleiner en zal je geen last hebben van opwaaiende stofdeeltjes, aangezien een keramische kachel geen ventilator nodig heeft. Kijk je naar het uiterlijk, dan ziet een keramische kachel er ongeveer hetzelfde uit als een elektrische.
Olieradiator
Naast elektrische en keramische verwarming kan je voor een losstaande verwarming ook kiezen voor een olieradiator. Een olieradiator werkt ook op elektriciteit, maar dan op basis van minerale olie die opgewarmd wordt in een metalen behuizing. Wanneer de olie opgewarmd is, stijgt warme lucht spontaan op en verdeelt zich snel over de ruimte. Groot voordeel van een olieradiator is dat de lucht niet verdroogt door de uitgestraalde warmte. Er is dus een goede luchtcirculatie, wat ook goed is voor de gezondheid.
Waarom kiezen voor een losstaande verwarming?
Een losstaande verwarming kan erg handig zijn, en wel om de volgende redenen:
- Extra verwarming
Zo kan je tijdens een koud winterseizoen de badkamer of slaapkamer voor een korte periode extra bij verwarmen voor extra warmtecomfort. Wens je echter meerdere ruimtes of langere tijd te verwarmen, dan maak je beter gebruik van de centrale verwarming. Een elektrische radiator is immers vrij prijzig in gebruik: tegenwoordig kost elektriciteit maar liefst 3 tot 5 keer meer dan aardgas of stookolie.
- Mobiliteit
Een losstaande radiator kan gemakkelijk verplaatst en afwisselend gebruikt worden in meerdere ruimtes. De aanschaf van 1 losstaande verwarming kan dus extra warmtecomfort bieden doordat het toestel met je mee verhuist! Houd er wel altijd rekening mee dat er altijd een stopcontact in de buurt moet zijn.
Losstaande verwarming: welk vermogen kies je best?
Het vermogen van een losstaande radiator bepaalt hoe snel een ruimte verwarmd wordt. Zo hebben de meeste elektrische radiatoren een vermogen van zo’n 2.000 Watt. Er zijn echter ook modellen van maar 250 Watt op de markt. Let hierop bij de aankoop, want een kleiner vermogen doet er veel langer over om het gewenste warmtegevoel te geven. Tegenwoordig zijn er heel wat losstaande radiatoren te vinden met een hoog vermogen. Je kan hier beter voor kiezen, de prijs in aanschaf is tegenwoordig ook zeer democratisch.
Laatste tip!
Ben je specifiek op zoek naar een losstaand verwarmingstoestel voor in de badkamer, neem dan een model dat spatwaterbestendig is. Vaak wordt voor de badkamer aanbevolen om het verwarmingstoestel tegen de muur te bevestigen. Een losstaande verwarming voor in de badkamer zijn vaak iets duurder en moeilijker verkrijgbaar.