Alles over het bouwen van een prefab woning

Bij prefab bouw wordt traditioneel vakmanschap gecombineerd met kant-en-klare bouwelementen. Het is een tijd- en kostenbesparend bouwproces waarbij verschillende basisonderdelen van een woning op maat worden gemaakt in een fabriek, zoals gevel- en dakelementen. Deze elementen worden vervolgens vervoerd naar de werf en daar ter plekke gemonteerd. Een prefab woning kan volledig bestaan uit voorbereide elementen, of er kan sprake zijn van een combinatie tussen traditioneel metselwerk en afgewerkte onderdelen.

Welke soorten prefab woningen zijn er?

Prefab bouw wordt ook wel eens snelbouw, betonbouw of systeembouw genoemd. De termen zijn verschillend, het bouwproces is echter gelijkaardig. Bij het grote publiek staat prefab bouw echter het meest bekend als betonbouw. Er zijn echter ook prefab bouwmethodes beschikbaar waarbij andere materialen dan beton worden ingezet. Zoals Woobago, waarbij de geprefabriceerde elementen bestaan uit hout en bamboe die gebruikt worden als muur, welfsel, dak of vloer. Een andere prefab bouwmethode is de houtskeletbouw waarbij de prefab wanden uit kwalitatieve houtstructuren bestaan.

De voordelen van een prefab woning

Elke bouwmethode kent zijn voor- en nadelen. En een bijhorend kostenplaatje. Een prefab woning heeft echter enkele belangrijke voordelen die een gunstig effect hebben op de totale kostprijs, zonder in te boeten op de kwaliteit.

Zo weet je bij prefab bouw op voorhand het kostenplaatje en word je niet zo snel geconfronteerd met onvoorziene kosten als bij traditionele bouw. Daarnaast is prefab een bouwmethode die niet weersafhankelijk is. De basiselementen worden immers op voorhand in een fabriek geproduceerd. Vorst, regen, wind of hitte hebben dus geen invloed op het bouwproces van een prefab woning, vertragingen zijn dan ook zo goed als uitgesloten.

Het grootste voordeel van prefab bouw is dat het doorgaans een goedkopere manier van bouwen is dan traditioneel bouwen. Daarnaast heeft een prefab woning nog meer voordelen:

  • Zeer snelle bouwmethode, dus ook tijdbesparend
  • Goed geïsoleerde woning
  • Hoge afwerkingsgraad
  • Vrijheid voor afwerking en gevelbekleding
  • Goede thermische en akoestische eigenschappen
  • Beton en baksteen gaan zeer lang mee

De nadelen van een prefab woning

Naast de vele voordelen dat een prefab woning en het bouwen ervan biedt, zijn er ook enkele nadelen waarbij je op voorhand best rekening mee houdt:

  • Bij een prefab woning zijn er vaak minder mogelijkheden dan bij traditionele bouw.
  • De pregefabriceerde elementen vereisen vaak uitzonderlijk transport wat op sommige (smalle) wegen wel eens voor de nodige problemen kan zorgen.
  • Voor de montage van een prefab woning is altijd een hijskraan nodig, het stuk bouwgrond moet dus goed toegankelijk en voldoende groot zijn.
  • In tegenstelling tot traditionele bouwmethodes is het nagenoeg onmogelijk om op de werf nog aanpassingen door te voeren.
  • Kies je voor een traditionele bekleding met gevelstenen, dan heb je een extra fundering nodig wat de prijs verhoogt.
  • Achteraf extra elektriciteitsleidingen aanleggen is mogelijk, maar wel moeilijker te realiseren.
  • Bij prefab bouw is een goede voorbereiding noodzakelijk. Wanneer dit niet het geval is, kan alles in het honderd lopen.

Hoeveel kost een prefab woning?

Helaas is het niet mogelijk om een vaste prijs op een prefab woning te kleven. Er zijn veel  verschillende factoren die van invloed zijn op het kostenplaatje. Het bouwen van woning is immers zeer persoonlijk, welke bouwmethode je ook kiest. Veel hangt af van persoonlijke keuzes zoals:

  • De grootte van de woning

Ook voor een prefab woning geldt: hoe groter je bouwt, hoe duurder de woning.

  • De architectuur van de woning

    Bijzondere vormen of architectonische hoogstandjes kunnen de prijs van elke woning verhogen, dus ook bij een prefab woning.

  • De keuze in materialen

    Gevelstenen, ramen, tegels, vloeren, dakbedekking, sanitair: materialen komen in vele vormen, maar ook in vele prijzen wat maakt dat de materiaalkeuze ook van invloed is op de prijs van een prefab woning.

  • Afwerking

    Wanneer je een prefab woning laat bouwen, kan je kiezen voor verschillende afwerkingsmethodes. Zo is de sleutel-op-de-deur optie vaak de duurste optie binnen prefab bouw, en is casco beduidend goedkoper. Kies je voor een à la carte afwerking, dan kies je voor de gulden middenweg in prijs.

  • Soort woning

    Ook het soort woning is van invloed op de prijs. Zo zijn er prijsverschillen in een gesloten, halfopen of open bebouwing.

Zijn er regels waarop je moet letten bij het bouwen van een prefab woning?

Vergeet niet rekening te houden met de volgende zaken als je start met de voorbereiding van een prefab woning. We noemen er 3: ondergrond, bouwvergunning en energiezuinigheid.

Ondergrond

Het kiezen van de juiste ondergrond waarop je een prefab woning gaat bouwen is van belang. Grofweg kan je 3 soorten ondergrond onderscheiden. Zo kan je op slappe grondlagen als veen en klei niet direct bouwen, hier moeten eerst betonpalen in de grond geplaatst worden. Op een half harde kleilaag is het ook niet optimaal bouwen. Door het gebruik van een grote betonplaat wordt het gewicht optimaal verdeeld en is prefab bouwen wel mogelijk. Een harde zandlaag kan het meeste gewicht dragen en is het beste geschikt voor het bouwen van een prefab woning.

Bouwvergunning

Net als bij traditionele bouwmethodes heb je bij prefab bouw een stuk bouwgrond en een bouwvergunning nodig om je woning te kunnen gaan bouwen. Wanneer je een stuk grond naar wens hebt gevonden, kan je architect of bouwheer aan de slag met de bouwplannen en de bouwaanvraag voor een prefab woning. Deze worden vaak door de architect ingediend bij de stedenbouwkundige dienst van de gemeente waar je gaat bouwen. Op het bouwen van een prefab woning betaal je net als een gewone nieuwbouw 21% BTW, of in sommige situaties enkel registratierechten.

Energieprestatie en Binnenklimaat

Alle gebouwen waarvoor een stedenbouwkundige vergunning wordt aangevraagd of een melding wordt gedaan, moeten aan bepaalde energienormen voldoen. Die normen worden de EPB-eisen genoemd. EPB staat voor Energieprestatie en Binnenklimaat. Om de paar jaren worden de EPB-eisen strenger in België. Tegen 2021 is het de bedoeling dat alle nieuwe gebouwen ‘bijna-energieneutraal’ gebouwd worden. Gelukkig is prefab bouwen een manier van energiezuinig bouwen wat maakt dat je met prefab woning voor een duurzaam wonen kiest.