Kelders

Een kelder ken je uiteraard wel. Onderkelderen houdt in dat je je nieuw te bouwen woning gaat voorzien van een kelderruimte. Een kelder kan onder het volledige gebouw lopen, maar je kunt ook opteren voor een gedeeltelijke onderkeldering. 

Volledige onderkeldering 

Men spreekt van een volledig onderkelderde woning als het de hele woning oppervlakte wordt voorzien van een kelderruimte. Met een volledige onderkeldering schep je extra ruimte, maar er is wel een kostenplaatje aan verbonden. Alternatieven zijn een kruipkelder of een gedeeltelijke onderkeldering. 

Gedeeltelijke onderkeldering

Hier wordt er enkel een kelder gebouwd onder een deel van de constructie. De kostprijs van een gedeeltelijke onderkeldering ligt lager dan een volledige onderkeldering. 

Verschillende mogelijkheden 

Nog meer dan voor de rest van je woning ben je voor je kelder afhankelijk van het type ondergrond. De volgende vragen dien je je dan ook te stellen: 

  • Gaat het om een volledig ingegraven kelder of wil je een directe toegang tot je kelder via de garage? 
  • Word je geconfronteerd met grondwater? 
  • Moet de kelder gedraineerd worden? 

Afhankelijk van de antwoorden op deze vragen heb je de keuze tussen een gemetste of gegoten kelder. Een gegoten kelder is duurder, maar is wel meer waterdicht. 

Om te bepalen welke kelder het beste bij je woning past, zal er een grondsondering uitgevoerd worden. 

Hoe ga je je kelder gebruiken? 

Afhankelijk van het gebruik van je kelder, kun je een bepaald type kelder voorzien: 

  • Een gemetste kelder wordt opgetrokken uit betonblokken. Deze blokken worden waterafstotend gemaakt en aan de buitenzijde van de kelder moet drainage voorzien worden. 
  • Een betonkelder wordt ter plaatse gestort. Deze kelder bestaat uit gewapend beton en komt perfect tot zijn recht in een vochtige ondergrond. 
  • Een prefab kelder wordt op voorhand gemaakt en met een kraan op de werf geplaatst. Vaak de voordeligste oplossing voor kleine kelders. 

Moet een kelder geïsoleerd worden? 

Indien je je kelder echt wil inzetten als extra ruimte, kun je deze het best isoleren. Als het enkel een technische ruimte is, is dit niet nodig. Je kelder langs buiten isoleren moet tijdens de bouwwerken, want anders is het een onbegonnen werk. 

Zo maak je je kelder waterdicht

Wil je je kelderwanden behandelen, onderneem dan de volgende stappen: 

  • Behandel de kelderwanden met een waterafstotend product. Dit hoeft niet helemaal tot boven, maar neem voldoende speling. 
  • Laat je goed informeren over de producten. Als je ze niet goed aanbrengt heb je er minder effect van. 
  • Zorg dat je op voorhand grondig de muren reinigt. 

Minstens even belangrijk als bovenstaande stappen, is het ventileren van je kelder.