Privé-rioleringsnet
Na het afronden van de graafwerken en voordat de funderingswerken kunnen starten, is het tijd om de privé-riolering aan te leggen. Ga je een nieuwbouw bouwen, dan is het verplicht om een dubbele waterafvoer aan te leggen. Dit wil concreet zeggen dat er gescheiden afvoerleidingen voor vuilwater en hemelwater worden aangelegd.
Afvoeren van vuilwater naar het riool
Het eerste rioleringsnet dat dient aangelegd te worden is dat van het vuilwater naar het publieke rioleringsnet in de straat. PVC-afvoerbuizen en koppelstukken vormen een circuit dat zorgt voor het afvloeien van het sanitaire vuilwater naar het publieke rioleringsnet. Het gaat hier dan om het vuilwater van de wc’s, de badkamer, de keuken, huishoudelektro en condens.
Afvoeren van regenwater naar het riool
Het opvangen van regenwater naar een regenwateropvangtank is verplicht voor alle nieuwbouwwoningen. Bovendien dient deze voorzien te zijn van een ‘trop plein’, een afvoersysteem bij maximale volumecapaciteit. Het water uit de - meestal ondergrondse - put wordt bewaard voor hergebruik. Wanneer de maximale capaciteit is bereikt, zal het water afvloeien naar de publieke riolering in de straat, indien deze voorzien is natuurlijk.
Samenstelling van de afvoerbuizen
De ondergrondse of ingemetste afvoerbuizen bestaan meestal uit kunststof. Deze zijn verkrijgbaar in diverse uitvoeringen en diameters. Het meestvoorkomende formaat is 10 cm. Verder zijn er ook dik- en dunwandige afvoerbuizen. Verder zijn er tal van buissoorten, verbindingstukken en hulpstukken.
Het belang van een goede riolering
Een goed functionerende riolering is belangrijk om verstoppingen en ongemakken te voorkomen. Beschadigingen kunnen echter niet uitgesloten worden en hiervoor schakel je het beste een specialist in. Met moderne camera-inspectietechnieken kunnen de problemen snel gedetecteerd en opgelost worden.
Waterschade, het opbreken van vloeren, schade bij de buren. Als er problemen ontstaan met de riolering kunnen de kosten hoog oplopen. Vaak dekt de brandverzekering dit.
Wat met een bestaande woning?
Voor bestaande verbouwingen geldt de verplichting van een gescheiden riolering pas zodra er in de straat een gescheiden riolering wordt aangelegd. VLAREM II verbiedt het lozen van regenwater in een riolering die uitsluitend bestemd is voor afvalwater en omgekeerd.
De rioolaansluiting in orde brengen
In de meeste gemeenten mag je de aansluiting met het publieke riool niet zelf in orde brengen. Vaak moet dit uitgevoerd worden door de beheerder van het rioolstelsel. Wil je je bouwwerken geen vertraging laten oplopen, doe de aanvraag dan ook 6 tot 8 weken voor het aanvatten van de (ver)bouwwerken. Dit heeft twee grote voordelen:
- Je krijgt na uitvoering van onze werken duidelijkheid over de diepte, ligging en diameter van de aansluiting. Dit is belangrijk, want als je privéwaterafvoer te diep wordt aangelegd, dan kan die niet aangesloten worden op het openbaar rioleringsnet.
- Je weet wat je zelf moet doen en wat de rioolbeheerder zal doen.
Laat je rioolaansluiting keuren
Het keuren van een privé-aansluiting is verplicht om te voldoen aan de Europese kwaliteitsnormen.