Regenwatertank

Heb je bij de bouw van je droomwoning een ondergrondse regenwatertank voorzien, dan dien je hier bij de ruwbouw al rekening te houden. Hiervoor moeten immers de nodige grond- en graafwerken ingepland worden. 

Regenput verplicht bij wet

Elke nieuwbouw is voorzien van een watertank, aangezien een regenput verplicht is bij wet. Deze regenput dient enerzijds om hergebruik van regenwater mogelijk te maken en anderzijds om elke privé-riolering van nieuwbouw gescheiden moet zijn. 

Regenwaterrecuperatie is dus verplicht bij bij nieuw- en herbouw en dit sinds 1 januari 2014. Een regenwaterput van 5.000 liter is verplicht bij eengezinswoningen die groter zijn dan 40m2. Daarnaast moet er ook een infiltratievoorziening geplaatst worden, tenzij je perceel kleiner is dan 2,5 are. Bij nieuwe verkavelingen gaat het vaak om een collectieve voorziening. 

Ga je bouwen, vraag dan zeker bij de stedenbouwkundige dienst van je gemeente meer informatie op. Zo kom je niet voor verrassingen en bijkomende kosten te staan. Er zijn immers heel wat regels en uitzonderingen. 

Waarom verplicht regenwater recupereren? 

Daar zijn 2 grote redenen voor: enerzijds het drinkwaterverbruik beperken en anderzijds overbelasting van de riolering voorkomen. Reken op een kostprijs van om en bij de 4.000 euro, die je wel voor een stuk gaat recupereren door een verlaagde drinkwaterfactuur. 

De grootte van de regenwaterput

Regenwater komt via de dakgoten en afvoerpijpen in je regenwaterput  terecht. De grootte van je regenwaterput dient afgestemd te worden op de dakoppervlakte. Een te kleine put is niet interessant omdat je je put dan moet bijvullen met kostelijk leidingwater, terwijl een te grote put financieel niet interessant is. 

Materiaal waaruit de regenwaterput bestaat

Een regenwaterput is meestal vervaardigd uit beton of kunststof. Beton komt het meeste voor en is het goedkoopst. 

Waarop letten bij het plaatsen van je regenwaterput? 

Let bij het plaatsen van een put op de maximale belasting. Rijden er voertuigen over, dan moet deze waarschijnlijk verstevigd worden. Vul de put onmiddellijk na de plaatsing met water, zodat deze niet gaat ‘drijven’. 

Maak gebruik van de lopende graafwerkzaamheden

Wil je zo (kosten)efficiënt mogelijk werken, dan kun je bij de lopende werkzaamheden tijdens de voorbereidende fase, best ook je watertankput laten plaatsen. Hoe meer graafwerkzaamheden in één keer uitgevoerd kunnen worden, hoe voordeliger. Bovendien heb je zo één aanspreekpunt en weet je dat de werken op het juiste tijdstip worden uitgevoerd. Je bespaart flink op transportkosten en je bent zeker dat de volgende bouwfase tijdig kan starten. 

Mogelijke subsidies

Heel wat gemeenten voorzien een subsidie. Informeer bij je gemeente om te kijken of je in aanmerking komt voor een subsidie.